Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důchodová reforma je zcela nezbytná ! Jak a pro koho ???

            Jak se teď říká mezi lidmi, jsou to tam prý všichni parchanti, protože dokázat za 20 let zruinovat ekonomiku země a ještě ji dostat do dluhů, je buď blbost, nebo zlodějna. Za to by se prý měli stydět všichni, co se na tom podíleli ! Měli by prý honem zdrhnout domů, neukazovat se a raději se zahrabat do těch svých financí, co si nakradli. Zkrátka lidi, jsou tak trochu, „od huby“, zejména ti nezaměstnaní, kterých kvapem přibývá ! ------- Rozhodl jsem tento petit ponechat v úvodu mých článků, týkajících se politiky do sněmovních voleb, aby si všichni voliči ve volbách uvědomili, že není jiná cesta ke změně politiky, než vystavit parlamentním stranám ve volbách jednoznačně stop!  Volme všichni neparlamentní strany ! Tímto způsobem je tam dostaneme! Za čtyři roky, politické strany a politiky, kteří se neosvědčí, znovu nezvolíme ! ------- Vyčistíme tím politickou scénu. Dosáhneme změny politiky i přes překážky, které současná politická garnitura, klade neparlamentním stranám. Volte pravicové, či levicové neparlamentní strany ! Důležitá bude skutečnost nevolit současné parlamentní strany ! Tím současné neschopné politiky vyhodíme z jejich pohodlných křesel ! Jinak se změny politiky, nikdy nedočkáme !

              Přes cca 330 mld. Kč bude v roce 2010 vydáno na důchody.

              Náklady České správy sociálního zabezpečení na správu důchodového systému se předpokládají do výše cca 1,5 %, což z uvedené částky činí cca 5 mld. Kč. Pokud by došlo k zjednodušení a sjednocení výše důchodů, s omezením vázaném pouze na odpracované roky, došlo by k možnosti navýšení průměrné výše důchodů, o ušetřenou částku z nákladů určených na správu důchodů. Rovněž by nevznikaly rozdíly mezi novými důchodci a starodůchodci. To by se samozřejmě nelíbilo plátcům, kteří do systému odváděli mnohem vyšší částky, než jiní účastníci systému. V podstatě se jim nelíbí podstata solidárnosti důchodového systému, která patří mezi jeho hlavní přednosti. Zde je třeba jednoznačně poukázat na realitu, že silnější plátci dosahovali vyšší platy v produktivním věku a měli možnosti zajistit si vyšší úroveň příjmů ve stáří, připojištěním, spořením, či jiným investičním způsobem. Při nepracovním využití důchodů je přínos důchodců pro společnost prakticky stejný a není podstatný důvod poskytovat rozdílné důchody, za předpokladu odpracování požadovaných let.

             Pokud by se soukromým finančním skupinám podařilo získat cca 1/3 z částky

             určené na důchody, činila by tato částka cca 110 mld. Při běžných nákladech soukromých fondů na správu, které činí cca 5%, by si soukromé fondy přišly na částku cca 5,5 mld. Kč. K uvedené částce, by bylo potřebné ještě připočítat obdobnou částku státní podpory, jako je státem vyplácena u penzijního připojištění. Je tedy nesporné, že zřízení soukromých důchodových fondů, je přednostním a výhradním zájmem soukromých finančních skupin na získání podstatných zisků a nemá v podstatě pro řešení problémů našeho stávajícího důchodového systému, žádný význam, ani účel. Je potřebné znát skutečnost, že jakékoliv vyvedení i velmi malé části důchodů do soukromých penzijních fondů, nevratně naruší financování průběžného důchodového systému tak, že by došlo k postupnému, zcela nezvratnému rozpadu současného průběžného důchodového systému. Pro mnoho občanů by došlo k zásadnímu snížení současných nízkých důchodů a byly by odsouzeni k nuznému životu ve stáří.

               Pokud se podíváme na složení Janotovy komise pro důchodovou reformu, lze konstatovat převládající vliv soukromých finančních a investičních zájmů:

Vladimír Bezděk -  ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna, a.s. a AEGON   

                               Penzijní fond a.s., dříve v ČNB na pozici koordinátor fiskálního 

                               výzkumu a poradce Bankovní rady, včetně vedení referátu finanční     

                               stability.

Jiří Rusnok         -  ředitel ING Penzijního fondu a prezident Asociace penzijních fondů       

                               jako nestraník povede finanční komisi v Zemanově Straně práv občanů.

Jiří Fialka           -  je partnerem sekce Actuarial & Insurance Solutions společnosti Deloitt,

                               podílel se na založení Penzijního fondu České pojišťovny a později    

                               působil v jeho dozorčí radě, Senior Manager ze společnosti KPMG Česká republika.

Marta Gellová    -  generální sekretář AFIZ (Asociace finančních zprostředkovatelů a

                               finančních poradců ČR), v minulosti předsedkyně představenstva a  

                               generální manažerka společnosti IP banka, jednatelka Agentura Art No      

                               Limited, s.r.o.

Pavel Kohout      -  analytik, zakladatel poradenské společnosti Partners, dříve pracoval pro

                               PPF investiční společnost, a. s., Komero s. r. o., ING Investment

                               Management, a. s., a PPF, a. s..  

Klára Hájková   -   náměstkyně ministra financí, pro finanční trhy, dříve odpovědná za       

                               problematickou legislativu finančního trhu v oblasti bankovnictví a  

                               platebního styku.

Jiří Hoidekr       -   bývalý ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení, který má   

                               zkušenosti, jako vrcholný manažer v komerční sféře a věnoval se IKT a 

                               pojišťovnictví, současné pracovní nasazení není zveřejněno.

Jiří Král            -    ředitel odboru sociálního pojištění Ministerstva práce a sociálních věcí  

 Vít Samek        -   Expert konfederace odborových svazů

 

                  Výstupy z této komise lze predikovat jednoznačně.

                  Komise bude, jako nejvážnější důvod k nutné reformě opakovaně představovat novou,“objevnou“, demografickou prognózu, navazující na původní Bezděkovu komisi, která bude předvídat v krátké budoucí době, neudržitelnost a zhroucení současného důchodového systému. V každém případě bude komise ve svém výstupu doporučovat opatření směřující k nabourání současného průběžného důchodového systému, alespoň částečným zapojením soukromých důchodových fondů, bez ohledu na již uvedenou skutečnost, že by došlo k zhroucení celého průběžného solidárního důchodového systému. Pokud komise skutečně dojde k těmto závěrům a politici si dovolí její doporučení realizovat, doplatí na to naprostá většina občanů.

                 Jde o hodně. Především o vysoké potencionální zisky

                 soukromých důchodových fondů, které by postupně převzaly celý důchodový systém. Riziko možného budoucího krachu některých soukromých důchodových fondů tak, jak se stalo v USA, bude samozřejmě zlehčováno, ale 100% záruky nemohou být důchodovými fondy poskytnuty. Mnohem efektivnější a bezpečnější by bylo vytvoření úročeného spořícího podúčtu u ČSSZ, na který by si mohli občané , kteří budou mít zájem, si spořit k navýšení svého důchodu i s možností jednorázového výběru. Předpokládá to samozřejmě oddělení důchodového účtu od státního účtu. Občan na tom vydělá, protože náklady na správu přes ČSSZ jsou mnohem nižší a předpoklad krachu státu se dá vyloučit. Pro odstranění inflačních ztrát na podúčtu u ČSSZ, lze použít opakované úročení, přes státní dluhopisy apod.

                V případě odmítnutí důchodové reformy lze předpokládat tlak

                soukromých mezinárodních finančních skupin přes Komisi EU. Tento případný tlak je potřebné zásadně odmítnout. Nelze přehlédnout dosavadní téměř nulové výnosy pro občany, plynoucí z nově zavedeného soukromého penzijního připojištění, přes poskytovaný státní příspěvek. Vysoké odhady zhodnocení se přes velké sliby nedostavily, spíše se projevily problémy některých finančních skupin, poskytujících penzijní připojištění.

                Přes menší výhrady lze hodnotit vystoupení Jiřího Paroubka

                na semináři k penzijní reformě, jako realistické. Tady nejde o reformu penzijního systému, ale o tlak finančních skupin na jeho privatizaci a vytunelování. Dokonce lze plně souhlasit s tím, že nejlepším řešením  je aktivní politika podpory rodin s dětmi, propopulační opatření, využití podpory ekonomického růstu se současným potíráním nezaměstnanosti.

                 Lze ovšem pochybovat o využití pozitivní ekonomické migrace.

                 Již dnes zde máme vysoké množství cizích pracovníků, kteří marně hledají práci, pracují na černo, nebo se podílí na nezákonné činnosti. To klade finanční nároky na zajištění jejich návratu do zemí původu. My musíme především řešit zajištění zaměstnání pro velké množství našich vlastních nezaměstnaných. Je zásadní chybou, že ani ČSSD, ani jiné parlamentní strany neměly a nemají potřebnou koncepci pro podporu živnostníků a malých podnikatelů, ani potřebnou strategii pro hospodářský a průmyslový rozvoj našeho státu.

                 Naopak ČSSD klade různé nesmyslné překážky

                 živnostníkům a drobným podnikatelům na základě přání některých přihlouplých odborových svazů, které dosud nepochopily, že spousta z nich, nezaměstnaných pracovníků, se snaží uživit živnostenským podnikáním. Teprve potom zjišťují, že v drobném podnikání neplatí žádná pracovní doba, že se nemarodí, protože práci za ně nikdo neudělá, že nemusí dostat za práci zaplaceno a že pro ně neplatí žádný zákoník práce. Nepochopí, že pokud nebude dost podnikatelů a živnostníků, tak nakonec oni sami, nebudou mít práci. Ani úřednické odbory dosud nepochopily, že je někdo musí  živit!

                Je ostudou našich politiků, že nejsme schopni využít Evropské fondy 

                k strategickému rozvoji podnikání, či  podpoře výroby a využíváme je často na nesmyslné, jednorázové, okrašlovací, či jiné nedůležité projekty, které lze postupně realizovat i bez využívání Evropských fondů. Právě využití Evropských fondů na rozvoj podnikání a výroby, včetně souvisejícího nárůstu zaměstnanosti, může přispět k vyrovnání důchodového účtu, který může i nadále zajišťovat přijatelné podmínky ve stáří, našim občanům.

                Někteří naši političtí představitelé, či politické strany si myslí,

                že občané jsou hloupí s tím, že jim budou tolerovat jakékoliv lumpárny a bez námitek si nechají na sobě štípat dříví.

                                                                Ta doba už končí, nevolte je !

Pozn.

Předchozí články, zabývající se problematikou důchodů:

 

http://jiricumpelik.blog.idnes.cz/c/122239/Nepotrebujeme-duchodovou-reformu.html

 

http://jiricumpelik.blog.idnes.cz/c/122559/Duchodova-reforma-tunel-a-zebracenka.html

 

Autor: Jiří Čumpelík | středa 24.2.2010 16:40 | karma článku: 19,58 | přečteno: 2135x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 30,57 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,18 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,27 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.

13.1.2024 v 6:37 | Karma: 23,75 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,20
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"