Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reformu důchodů lze realizovat až po aplikaci Platové reformy!!!

              Pokud chtějí naši reformátoři dělat reformu důchodů, musí ji naprosto nezbytně předcházet platová reforma ve státní, politické a veřejné správě. Nelze akceptovat přetrvávající, nesmyslnou a nepřiměřenou diferenciaci v příjmech z dob, kdy tady různí bohové státní, politické a veřejné správy si stanovovali výši svých příjmů, nebo příjmů svých kamarádů, sami. Ta doba přebytku financí při privatizaci státního majetku již pominula a dnes jsou tyto nesmyslně vysoké příjmy ve státní, politické a veřejné správě, včetně vysokých nákladů na správu státních i veřejných podniků a institucí, kde dochází k nesmyslnému přeplácení v oblasti řízení i odměn ve správních a dozorčích radách, podstatnou příčinou neudržitelně vysokých nákladů na státní správu.

             Diferenciace příjmů,

             kdy zaměstnanec státní, politické a veřejné sféry dostává plat často nižší, nebo ve výši kolem průměrné mzdy a z druhé strany, kdy si šéfové a nadřízení rozdávají neodůvodněně vysoké příjmy v několikanásobcích průměrné mzdy a k tomu ještě nesmyslně vysoké odměny, je nadále nepřijatelná. Opravdu žijeme zde na české půdě, nikoliv v Bruselu.

             Platová reforma,

             v oblasti státní, politické a veřejné sféře musí přinést zásadní nivelizaci příjmů, navýšení nížších příjmů a zásadní snížení příjmů, které dosahují nepřijatelných několikanásobků průměrných příjmů. Jak jsme se přesvědčili z našich ekonomických výsledků, nehrají tzv. manažerské platy žádnou výraznou pozitivní roli a státní, politická a veřejná správa, mimo problematické úrovně služeb pro občany a zcela nepodstatné podpory hospodářského růstu, svými náklady zásadně prohlubuje veřejný dluh. O nutnosti zásadního přepracování návrhu zákona o statní službě není rovněž pochyb. Jeho aplikace by v současné době vedla k zatvrdnutí byrokratických struktur, které vyžadují nutné změny.

             Nivelizace příjmů,

             by měla vyvolat stav, kdy státní, politická i veřejná správa bude vytvářet homogenní složku systému správy státu, která bude schopna co nejefektivněji a přitom na vysoké informační úrovni zabezpečovat servis pro občany, podnikatele a firmy. Je logické, že úroveň příjmů ve státní, politické a veřejné sféře bude i po nivelizaci odlišná, zejména v oblastech a oborech vyžadujících vysokou kvalifikaci a odpovědnost, nebo vyžadující mimořádné pracovní vypětí. Potřebnou platovou reformou se změnou mnoha zákonů, které zcela zbytečně zvyšují nároky na byrokracii, lze zásadně snížit náklady na státní, politickou i veřejnou správu státu. Je nezbytné dodržovat zásadu, že si stát může dovolit jen takový rozsah státní, politické a veřejné sféry, který odpovídá finančním možnostem společnosti. Nedodržování této zásady vede k stále hlubšímu zadlužení státu. Současná snaha vyždímat z dosud slabého podnikatelského sektoru co nejvíce daní, nemůže naprosto zbytečné ztráty ve státní, politické a veřejné správě státu nahradit.

             Je rovněž nezbytné,

             odstranit systém, který dovoluje přesouvat část příjmů do dluhového systému státu, jako jsou různé příplatky, renty, apod. Zde je jednoznačně nutné tyto dluhové složky příjmů odbourat a přesunout je do aktuálních příjmů. Je věcí příjemce zda je bude využívat k aktuální spotřebě, nebo si je bude spořit na důchod, ale vytváření budoucích dluhů státu, není přijatelné. Rovněž nelze akceptovat, aby ministr v průběhu, nebo na konci roku, rozdával stotisícové odměny svým náměstkům a podřízeným. Nerozdává totiž svoje peníze, ale peníze z daní občanů. Je potřeba naučit ministerstva vracet státu ušetřené finanční zdroje i příjmy z odprodeje majetků, které byly v předchozím období financovány ze státních zdrojů.

             Nelze, než

             omezit pravomoc soudů, včetně ústavního soudu ve věci stanovení příjmů soudců. Ani ústavní soudci si nemohou diktovat výši vlastních příjmů, nebo zasahovat do systému tvorby důchodů. O příjmech soudců a způsobu výpočtu důchodů může rozhodovat výhradně poslanecká sněmovna a senát. Je nezbytné, aby poslanecká sněmovna přijala v tomto směru potřebné zákony. Jedná se o peníze všech občanů.

             S ohledem na reformní snahy

             současných vládních reformátorů důchodů, uplatnit tzv. zásluhovost do výpočtu důchodů, nelze pominout zvyšující se vliv příjmů v aktivní části života, do výše jednotlivých důchodů. Z tohoto zásadního důvodu musí důchodovou reformu nezbytně předcházet

                                     platová reforma v oblasti státní, politické a veřejné správy!

Autor: Jiří Čumpelík | čtvrtek 13.1.2011 13:13 | karma článku: 28,54 | přečteno: 2006x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 30,72 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,19 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,27 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.

13.1.2024 v 6:37 | Karma: 23,75 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,26
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"