Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kroťme svého ducha přátelé

Jak učil Jan Amos Komenský, to je vrozená síla, která působí, že jsme lidmi. Mysl, úsudek, hybnost a řeč. Je čas na konec svárů, dnes je 28. říjen 2016, Výročí vzniku naší Československé republiky.

Jsme vzdělaným národem,

který si v naprosté většině uvědomuje, že nikoliv Bůh, ale mocná příroda řídí osud každého z nás. Ona umožňuje naše zrození, poskytuje nám dary života a určuje i naši smrt. Jsme národním státem, tedy společnou rodinou Moravanů a Čechů. Spojila nás příslušnost k národu, historie i společný jazyk.

Jsme malá země a malý národ uprostřed Evropy,

ale máme krásnou zem, obklopenou horami a lesy, která nám poskytuje své plody. Naše historie nepíše jen krásné časy, ale taky čas okupací, útisku a podřízenosti od jiných silných národů i čas našich vlastních chyb. Nesmíme zapomínat na naše předky a buditele, jako byli Dobrovský, Šafařík, Havlíček, Kollár, Palacký a další, kteří navazovali na odkaz mistra Jana Husa a Husitství, ve jménu Bratrství.

Nepomohly ani vojenské bunkry

budované na našich hranicích, ani úspěšná mobilizace. Po zradě Anglie a Francie, i přes nabídku Ruska, byl president Beneš nucen ustoupit požadavkům Hitlerova Německa, pokud nechtěl náš národ s ohledem na vojenskou převahu Německa, vystavit značným lidským ztrátám. Následovala cca šestiletá okupace, která si vyžádala značné oběti, zejména v naší inteligenci a odboji.

Nenávist k Německým okupantům,

vyvrcholila po skončení války, kdy docházelo k vyhánění a pomstě za naše popravené na Němcích, kteří měli být odsunuti na základě dohody vítězných mocností. Vyhánění zarazil prezident Beneš, který svým dekretem zajistil přijatelnou formu odsunu Němců a Maďarů z našeho území s tím, že odsunu nepodléhali ti Němci a Maďaři, kteří nespolupracovali s okupanty.

Politická situace v Československu po válce,

nastavila nová pravidla dle Košického vládního programu, který zajistil i potrestání našich kolaborantů a zrádců. Většina lidí už nechtěla předválečný kapitalistický systém s ohledem na předválečnou krizi. Došlo k znárodnění bank a velkého průmyslu. KSČ získala v květnu 1946 40% všech hlasů, převzala většinu v parlamentu a Gottwald se stal předsedou vlády. 25. Února 1948 podepsal a jmenoval president Beneš komunistickou vládu Gottwalda, která následně převzala plnou moc ve státě a 9. května 1948 byla schválena nová ústava Národním shromážděním.

Počáteční problémy komunistů

byly doprovázeny pronásledováním odpůrců a spoluprací s ruskými poradci. Justice zcela sloužila režimu a realizovala politické procesy s politickými oponenty, včetně jejich poprav. Poprava Dr. Milady Horákové přes mezinárodní odpor, byla vrcholnou ostudou naší justice. Docházelo k dalšímu znárodňování a vytváření zemědělských družstev. Během dalších desetiletí došlo k výraznému zlepšení hospodářské situace. Jaro roku 1968 pod vedením Alexandra Dubčeka přineslo demokratizaci a absolutní odbourání cenzury. Mezinárodně unikátní myšlenku na spojení socialismu s demokracií (socialismus s lidskou tváří) zarazily tanky Rudé armády. Následovala oběť studenta Jana Palacha a normalizace. Sovětský svaz se obával demokratizace socialismu i protržení Železné opony. Myšlenka demokratického socialismu se nelíbila ani na západě a USA nic nenamítaly proti zásahu v Československu.

Převrat v roce 1989 po rozpadu Sovětského svazu,

odstranil nerovnost mezi komunisty a ostatními lidmi, ale za presidenta Havla došlo formou privatizace, restitucí a tunelování, téměř k úplnému rozkradení státního majetku a tím plné likvidaci socialistického systému a společného majetku občanů. Havlovy sliby lidem skončily na Letné. Republika se rozpadla na Česko a Slovensko. Čest našim lidem, kteří se snažili rychle přizpůsobit kapitalistickému systému a zajistit si novou existenci.

Vstup do EU nepřinesl

německý blahobyt a rozdíl mezi bohatým západem a chudým východem přetrvává, zejména v životní úrovni. Náš průmysl přešel do cizích rukou, nebo byl postupně zlikvidován. Zisky mizí v zahraničí, zůstávají nám pouze daně. Vítáme každou zahraniční investici jen proto, abychom měli méně nezaměstnaných a více daní. EU v zájmu svých firem a zisků blokuje státní investice do průmyslu. Postupně si zvykáme, že po odchodu Velké Britanie bude v EU vládnout Německo. Možná bude zase povinná Němčina na školách, jako za mocnářství. Můžeme očekávat zásahy Německé policie na našem území a zaměstnávání imigrantů v německých firmách na našem území, včetně jejich ubytování v Česku.  Jsme plně vystaveni civilizačnímu a mravnímu úpadku, globálnímu tlaku i nařízením Evropské komise.

Vstup do NATO,

nás oddělil od závislosti na Rusku, ale zároveň nás zatáhl do mezinárodních konfliktů, daleko od našich hranic. Naše armáda stále není schopna ochránit ani naše území v případě rozpadu, nebo sporů v NATO.  Je dobré, že nás chrání článek 5, ale pokud státy nedodržují Chartu OSN přijatou po Druhé světové válce, kde se zavazují státy řešit všechny problémy mírovým způsobem, tak jsme opět před další válečnou hrozbou a katastrofou, jakou si dnešní lidé neumějí ani domyslet. Případný konflikt s Ruskem odnesou především státy na východě Evropy. Našim cílem musí být mír a pokojné urovnání sporů, nikoliv válka a to bychom měli být schopni prosazovat i v NATO. Pokud nechceme být cílem ruských raket v případě konfliktu s Ruskem, musíme odmítnout umístění raket a vojenských objektů NATO na našem území.

Zamysleme se

nad další existencí našeho národa. Stanovme si cíle, které potřebujeme k zajištění rozvoje i k trvalé existenci našeho národa. Chraňme si naši krásnou zem i naše hranice. Je potřebné přijmout důležité zákony, ve kterých budou o zásadních věcech muset rozhodovat všichni občané. Přestaňme se konečně hádat a provokovat. President ČR Miloš Zeman byl zvolen z vůle našich občanů, respektujme to.  Nevyvyšujme se nad druhými, akceptujte výsledky voleb občanů a uvědomme si, že politici musí sloužit,

nikoliv vládnout občanům.

Autor: Jiří Čumpelík | pátek 28.10.2016 8:31 | karma článku: 19,62 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,78 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,21 | Přečteno: 937x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.

13.1.2024 v 6:37 | Karma: 23,75 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

“Nová totalita!”, zaznělo opakovaně z Poslanecké sněmovny

Pokud to zazní z centra našeho parlamentu se zákonodárnou mocí, tak to už nelze brát na lehkou váhu, zejména pokud to vysloví předseda nejsilnější opoziční politické strany ANO.

1.11.2023 v 8:06 | Karma: 15,88 | Přečteno: 557x | Politika

Jiří Čumpelík

Dohoda mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany

Dohoda, či smlouva je zcela jasná. Proto je trochu divné, že někteří poslanci se vyjadřují, jako by nevěděli o co jde i když je dohoda veřejně dostupná na mocr.army.cz.

25.5.2023 v 8:11 | Karma: 21,31 | Přečteno: 572x | Politika

Jiří Čumpelík

Může za to zase lišák Andrej Babiš a ochránce občanů Tomio Okamura

Celá Fialova vláda spolku SPOLU i s celou svou armádou neodborných politických poradců nepředpokládala, ani neočekávala, že bude dle zákona nutné provést mimořádnou valorizaci důchodů tak, že průměrný důchod dosáhne kolem 20 000,-

4.3.2023 v 7:36 | Karma: 32,93 | Přečteno: 776x | Politika

Jiří Čumpelík

Cenzura zůstane cenzurou bez ohledu na to kdo, jak a v čím zájmu ji chce uplatňovat

Jedná se o potlačování svobody slova a svobody názorů a s tím máme po předcházející komunistické diktatuře značné zkušenosti. O tom, že je to v rozporu s hodnotami demokracie není pochyb.

11.2.2023 v 6:33 | Karma: 35,28 | Přečteno: 776x | Politika

Jiří Čumpelík

Nelže nám taky trochu Generál?

Pravda a láska končí, do Česka se vrátí řád a klid. Fešná Generálská uniforma, k tomu vyznamenání za odvahu, krátká a jasná mluva, zahladí i část nepříjemné minulosti.

19.1.2023 v 0:54 | Karma: 37,23 | Přečteno: 1517x | Politika

Jiří Čumpelík

Referendum občanů týkající se volby prezidenta je jedním ze svátků demokracie

Rozhodují všichni občané, tedy ti, kteří mají zájem se tohoto referenda občanů účastnit a to je ta pravá demokracie, po které občané za totalitního komunismu toužili a po které volali.

13.1.2023 v 8:22 | Karma: 14,74 | Přečteno: 252x | Politika

Jiří Čumpelík

Přes 7 let urážek. Omluví se dnes někdo z nich Andreji Babišovi a jeho rodině?

Neomluví, to je pod úroveň našich politiků z Pětikoalice. Budou pronášet výmysly o machinacích Andrea Babiše ve Francii, ačkoliv žádný skutečný podklad k tomuto tvrzení nemají. Dojednat si článek v zahraničním tisku není problém.

10.1.2023 v 7:28 | Karma: 40,00 | Přečteno: 1287x | Politika

Jiří Čumpelík

Neměla by se tato vláda už konečně probudit? Mléko bude dle TV prý stát kolem 40,- Kč

Pokud s tím tato vláda nehodlá nic dělat, tak je potřeba volit za prezidenta disidenta Jaroslava Baštu, který tuhle vládu narovná, nebo rovnou odvolá. Přežil komunistický kriminál a podepsal Chartu 77.

31.12.2022 v 21:30 | Karma: 31,00 | Přečteno: 800x | Politika

Jiří Čumpelík

Prezident Putin bude muset balit kufry a pokorně stáhnout Ruskou armádu z Ukrajiny

Systémy Patriot se svými radary brzy dosáhnou z Ukrajiny až téměř do Moskvy a to je přesně to, co si Putin nepřál. Putin musí pochopit, že tím americké dodávky zbraňových systémů na Ukrajinu rozhodně nekončí.

22.12.2022 v 15:21 | Karma: 17,32 | Přečteno: 826x | Politika

Jiří Čumpelík

Trocha drobností z historie

Každý převrat ve společnosti je příležitostí k tomu, jak se dostat k penězům a majetku, jak uchvátit moc a jak ovládat společnost. Potvrzuje to historie nejméně už od cca 15. Století.

8.12.2022 v 7:04 | Karma: 22,04 | Přečteno: 487x | Politika

Jiří Čumpelík

Legrácky v České kotlině, aneb co je jinak, než nám tvrdí

Začneme nevinně s ohlupování našich dětí a lidí firmou “Dáme jídlo.” Ve skutečnosti firma nic nedá, pouze to jídlo přiveze a to asi nikoliv zadarmo.

20.11.2022 v 7:23 | Karma: 35,64 | Přečteno: 1196x | Politika

Jiří Čumpelík

Baseballová čepice

Hospoda, jako každá jiná. Jak je dnes zvykem, před hospodou parta kuřáků a diskuze vyvolaná demonstrací proti vládě.

30.9.2022 v 6:42 | Karma: 16,85 | Přečteno: 408x | Politika

Jiří Čumpelík

SPD porazilo ODS a bude stíhat ANO

Předložený volební model se nedá změnit a pokud Tomio Okamura neudělá politickou chybu, tak má dobře našlápnuto na podporu od občanů.

21.9.2022 v 7:31 | Karma: 28,57 | Přečteno: 735x | Politika

Jiří Čumpelík

Resuscitaci by potřebovala vláda, nikoliv občané

To vyjádření nebylo nešťastné, ale nevhodné, ale to se občas stane. Občany nezajímá nekonkrétní Úsporný energetický balíček, ani dlouhé neproduktivní diskuze.

7.9.2022 v 7:33 | Karma: 29,12 | Přečteno: 530x | Politika

Jiří Čumpelík

Vládu, která nedokáže zajistit občanům běžné životní jistoty, nelze udržet

To by měli pochopit především poslanci Pětikoalice, protože ve společnosti není jen špatná nálada, ale také silný odpor k tomu, co předvádí současná vládní sestava.

31.8.2022 v 23:27 | Karma: 28,96 | Přečteno: 747x | Politika

Jiří Čumpelík

Vztek a lítost zároveň

Mladá maminka na CNN Prima News s malým dítětem na ruce a malou holčičkou vedle ní, s potlačovanou a bolestivou lítostí vypovídá, že manžel odjel bojovat na Ukrajinu a byl zabit.

12.4.2022 v 12:39 | Karma: 16,50 | Přečteno: 669x | Politika

Jiří Čumpelík

Vladimír Putin může očekávat bod zlomu na Ukrajině s možnými závažnými důsledky

Přichází čas, který jsem ve svém článku z 22.2., z vojenského hlediska označil, jako nejvhodnější ke vstupu armád NATO do konfliktu na Ukrajině.

22.3.2022 v 12:32 | Karma: 12,86 | Přečteno: 799x | Politika
  • Počet článků 609
  • Celková karma 28,49
  • Průměrná čtenost 1694x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"