Donald Trump si výkon své funkce v čele USA představoval jistě zcela jinak

Tlak ze strany poražené demokratické administrativy a opozice, provázená vyšetřováním vztahů nové administrativy Trumpa s Ruskem, podporovaný částí konzervativních představitelů vyžadujících tvrdý postoj k Rusku, je velmi silný.

Donald Trump

musí získat podporu naprosté většiny Američanů a mediálních prostředků na svoji stranu, aby skutečně koncentroval moc do svých rukou a následně získal podporu i od zahraničních spojenců. Zda překvapivý útok v Sýrii povede k tomuto cíli, teprve uvidíme.

Trochu drsně lze hodnotit realitu,

že příkaz k útoku dal president Trump  v době, kdy na Floridě hostí představitele Číny, tedy představitele třetí největší mocnosti světa. Je otázkou, zda to Čína bude považovat za urážku, nebo, zda president Číny přejde tuto situaci mlčením. Těžko lze předpokládat, že president Číny útok USA v Sýrii přímo podpoří. Zatím to vypadá, že president Číny nebyl před návštěvou USA o připravovaném útoku informován, což může být závažný problém.

Pokud chce president Trump

za současné interní politické situace v USA zahájit mírová jednání s Ruskem nezbývá mu, než vyprovokovat napětí mezi USA a Ruskem do takové míry, aby jeho jednání s Putinem bylo zcela nezbytné a mělo vnitřní podporu v USA. Potom by jeho úspěšné jednání s Ruskem za účelem odvrácení jaderné války mohlo přinést pozitivní body pro presidenta USA a zásadně zlepšit vztahy mezi USA a Ruskem.

Chemický výbuch v Sýrii

je otřesným zločinem, ale nelze ho přes připravenou masivní mediální a politickou kampaň jednoznačně připsat na účet Assada. Videozáznam, který zobrazuje bezprostřední pomoc postiženým není natočen nouzově, ale je natočen filmaři, kteří na rozdíl od těch kteří pomáhají postiženým, používají moderní plynové masky s filtry, jako by na situaci chemického výbuchu byli předem připraveni. 

Není tedy zcela vyjasněno,

zda došlo ke shození chemické bomby, nebo pouze k havárii ve výrobně, nebo skladu zbraní demokratické opozice. Kde berou někteří státníci přesvědčení o jasné vině Assada zůstává tedy trapnou otázkou. Velmi pozitivně lze hodnotit skutečnost, že Rusové, tedy i Assad byli o připravovaném vojenském zásahu za strany USA informováni předem a mohli zásadně omezit lidské ztráty. Nezbývá, než držet palce presidentu USA Donaldu Trumpovi, aby se mu co nejdříve podařilo překonat vnitřní problémy v USA, ovládnout zájmy spojenců a získat moc k tomu,

aby mohl zajistit pro USA úspěšnou a mírovou budoucnost.

Autor: Jiří Čumpelík | pátek 7.4.2017 12:55 | karma článku: 22,15 | přečteno: 576x