Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.                     

Dvě třetiny našich občanů 

nemá ani průměrný plat. Jedna třetina občanů je na konci postupného úpadku a přibližně jedna desetina občanů se hrabe v dluzích. Z druhé strany třetiny občanů si zatím žije nad středními poměry a jedna desetina z toho na vysokou noze. přitom stát je zadlužen až po uši a rozpočty mají stamiliardové schodky. Když k tomu připočtěte cca 60 000 bezdomovců, chybějících cca 100 000 bytů pro mladé a vznikající krámy pro chudé, tak to vůbec není veselé, zejména když někteří rodiče nemají ani z čeho zaplatit pro děti, nebo výlet se školou.

Připomíná to trochu komunismus.

Třetina lidí podporovala komunisty a desetina soudruhů z toho si žila na vysoké noze. Jenže na té vysoké noze si chtěla žít celá ta třetina soudruhů a jejich voličů. To už komunistická špička nemohla utáhnout a tak ten stát komunisté po úmyslném vyvolání protestů s úmrtím studenta Šmída(STB) v podstatě dobrovolně předali disidentům. Ostatně tak si to přál i Gorbačov se svými poradci v pozadí. Nelze, ale přehlédnout zločiny, kterých se komunisté zejména v padesátých letech dopustili, nebo přehlédnout přehmaty a zejména odpovědnost justice a policie, která komunistický režim podporovala a která rozhodovala ve prospěch režimu. Režim posílal proti demonstrantům policii a justice je následně stíhala a pronásledovala, jako odpůrce režimu a nositele dezinformačních, či nekonformních názorů.

Jestli si někdo myslí, 

že pokud bude volit pravici, tak se bude mít dobře, jako zainteresovaní voliči pravice, tak je zcela mimo. Dobře se bude mít především ta desetina pravice, která si už nyní žije na vysoké noze a ta zvolená pravice jim a z části sobě ještě přidá další výhody a vyšší příjmy. Dělají pro to, co mohou. Zároveň se zvyšuje všeobecný věk odchodu do důchodu a přitom z druhé strany se umožňuje předčasný odchod do důchodu s tím, že o tom, kdo může jít do důchodu předčasně, místo posudkových lékařů dle stanovených posudkových zdravotních pravidel pro předpoklad dožití, chtějí rozhodovat zase poslanci. Opravdu si myslíte, že do toho předčasného důchodu půjdete zrovna vy, nebo ti co často neoprávněně zbohatli?

Všichni vidí,

kam jsme to s těmi titulovanými profesory, doktory, magistry, inženýry a dalšími vzdělanci, dočasně převlečenými za politiky dopracovali. Místo ekonomického Klausova tygra se propadáme mezi rozvojové země. Zaměření vzdělávání mládeže neharmonizuje s potřebným rozvojem vědy, průmyslu a služeb. Stále argumentujeme mládeží, ale ta nemá v mnoha oborech perspektivu, nemá dost peněz, ani možnost získat přijatelné bydlení. 

Prezident místo toho, 

aby se zajímal především o domácí sociální, pracovní a zdravotní podmínky všech občanů, se stará o EURO, zrušení práva VETA v EU, zbrojení a války ve světě. Vypadá to, jako by nevnímal potřeby občanů republiky a potřebnou ochranu bytostných zájmů republiky a to i v oblasti ilegální migrace a odprodeje pozemků, či statků zahraničním zájemcům zejména v pohraničních oblastech, což může vyvolat nové budoucí problémy.

Vzhledem k dosaženému zadlužení republiky nezbývá,

než se konečně odklonit od východu na západ a zavést skutečné progresivní zdanění tak, jak ho mají vyspělé západní státy, včetně Rakouska i Německa, které nám vždy předkládají jako vzor v mnoha oblastech. Progresivní zdanění slouží k vyrovnání sociálních rozdílů mezi bohatou a chudou částí společnosti a zároveň přináší mnohem vyšší příjem do předlužené státní pokladny. 

Zavedené období ruské rovné daně 

přineslo značné zvýšení příjmů pro bohatší část společnosti, na úkor státu i chudší části společnosti, což činí za přispění Kalouska a Tlustého od roku 2007 několik miliard Kč. Tvrzení, že už nyní ti bohatší odvádějí do státní pokladny víc je nesmysl, protože ze svých příjmů ve skutečnosti odvádějí pouze 15 % rovné daně, stejně jako všichni ostatní občané. Žádná zásluhovost při rovné dani neexistuje, což pravděpodobně nepochopil ani ústavní soud.

Jak by po přibližné úpravě 

vypadalo progresivní zdanění obdobně jako v Rakousku ve stanovení ročních % výše daně ze všech ročních příjmů u progresivní daně v měsíčním zdanění příjmů:

do 20 000 Kč. Daň z příjmů 0 %

do 30 000 Kč. Daň z příjmů 15 %

do 40 000 Kč. Daň z příjmů. 20 %

do 60 000 Kč. Daň z příjmů 30 %

do 120 000 Kč Daň z příjmů 45 %

do 180 000 Kč. Daň z příjmů 50 %

do 1 000 000 Kč s více. Daň z příjmů. 55 %

 

To představuje

srovnání příjmů ve společnosti i zvýšení příjmů státu a konečně i pochopení, že vysoké příjmy na západě se musí také danit vyššími procenty, což někteří vzdělanci dosud nepochopili a argumentují pouze s výškou příjmů na západě. Potom by bylo navýšení důchodů dle zásluh prosazované pravicí oprávněné a dávalo smysl. Do ročních příjmů se započítává mimo mzdu, také důchod, výsluhy, odměny, tedy veškeré skutečné roční příjmy, bez vyjímek. Vláda tvrdí, že už progresivní daň máme, jako trojnásobek průměrné mzdy, tedy při mzdě 131 901,- Kč měsíčně, činí zdanění 23 %, tedy 30 337,23 Kč. Při skutečném odpovídajícím progresivním zdanění v Rakousku ve výši 50 %, by daň měla činit 65 950,50 Kč, ale možná si naše vláda dělá z celého progresivního zdanění i z většiny občanů legraci. 

Progresivní zdanění se nebude vůbec líbit 

zejména vysoce příjmových skupinám, které dnes žijí oproti většině občanů na vysoké noze, včetně poslanců, poradců, vládních činitelů a pod., což se odrazí i příspěvcích v diskuzi. Představa, že si před zavedením progresivního zdanění zvýší státní zaměstnanci své mzdy je ovšem zcela nepřijatelná. 

Právě teď uvidíme,

zda poslanci ANO, nebo SPD budou ochotni podporovat progresivní zdanění na úkor svých příjmů a tím podporovat příjmy státu na splácení dluhů i na možnost státní podpory pro chudší část společnosti a mládeže zejména podporou výstavby obecních, či družstevních bytů, včetně podpory podnikání zejména  perspektivním vědeckým a podnikatelským oborům. Důležité je nevolit dle pravice, či levice, ale volit politické strany, které prosazují zájmy většiny občanů a to včetně progresivního zdanění, přičemž se zároveň snaží chránit bytostné zájmy národa i republiky.

Je zcela nevhodné přenášet náklady 

na čisté energetické zdroje a přenosovou soustavu ze státu na občany a přitom z druhé strany přenášet elektřinu z Německa do Rakouska přes naši přenosovou soustavu zdarma, pouze dle rozhodnutí EU. Pokud podporu progresivního zdanění odmítnou poslanci ANO i SPD, tak je rozhodně lepší volit přímo levici, protože od současné pravice se asi ničeho dobrého nedočkáme, pouze pokračování rozprodeje zbytků státního majetku, či opakovaného zavádění třetího důchodového pilíře, který má sloužit jako výhodná investice pro příjmově bohatší část společnosti, na úkor ostatních důchodců. 

Nelze ani přehlížet 

velmi potřebný zákon o hmotné a trestní odpovědnosti poslanců a senátorů předložený SPD, který by z hlediska odpovědnosti ztížil stranické, lobbistické, či zájmové hromadné ovládání poslanců a senátorů, kteří by byli z hlediska zákona hmotné a trestně samostatně odpovědní za své hlasování. Také je pochybné schvalování zákonů, či nařízení EU pouze ve výborech bez projednání na plénu sněmovny. Nikdo nebrání, aby si poslanci dle potřeby zvýšili počet zasedání sněmovny.

Zavedení progresivního zdanění,

umožní navýšit průměrný příjem pouze v soukromé sféře tak, aby příjmy v soukromé sféře přesahovaly platy ve státní sféře. Čím vyšší rozdíl, tím větší zájem o práci v soukromé sféře a podnikání, které potřebujeme podporovat a které je motorem hospodářské prosperity státu. Je na voličích zda chtějí patřit mezi vyspělé státy Evropy, nebo nadále patřit k rozvojovým východním státům s rovným ruským zdaněním, které podporuje oligarchy a vysoce příjmovou část společnosti na úkor ostatních částí společnosti. Rovnou daň by mělo odmítat SPD i ANO.

Každá reforma 

musí přinést úspory, nikoliv další dluhy. Politici nesmí sliboval dary, či uzavírat závazky z kterých budou plynou další předem sněmovnou neprojednané a neschválené dluhy společnosti. Ty dluhy totiž nikdo jiný nesplatí, než občané a jejich děti. Chlubit se nízkou nezaměstnaností je nesmysl, zejména pokud máme přezaměstnanost ve státní i veřejné správě a přebujelé i veřejné úřady. K tomu snad tisíc neziskovek a stovky podnikatelských subjektů napojených na příjmy, či dotace od státní a veřejné správy. O tom, že bude nutná reforma a centralizace ve všech oborech, včetně justice, zdravotnictví a školství není pochyb. Zájmový přechod přebytečných pracovníků do soukromé sféry může přinést výraznou úsporu nákladů státu. 

Není možné,

aby místní, či krajská správa duplikovala veškeré činnosti státní správy. Centralizace umožní státním a příslušným úřadům uspořit několik stovek zaměstnanců. Z druhé strany je nezbytné, aby výstavba bytů s podporou státu přešla pod úřady obecní a krajské správy, které znají místní potřeby. Rovněž je nezbytné, aby veřejné finanční prostředky vybrané od občanů byly pod kontrolou nejvyššího kontrolního úřadu a to se týká hospodaření obecních zastupitelů a krajských úřadů i státních a rozpočtových podniků, včetně České televize, protože její rozpočet překračuje násobně náklady soukromých televizních stanic a přitom je financován přímo občany.

Občané by si měli dát pozor

na opakovaně navrhované sociální změny vztahů ve společnosti, které rozdělují společnost v oblasti rodin a výchovy mládeže i dětí. Nelze změnit konzervativní hodnoty, které chrání rodinu a děti a jsou základní historickou hodnotou pro zdravý rozvoj společnosti. O tom, že by společnost měla poskytnout dle potřeb rodinám, nebo osamělým matkám s dvěma a především třemi dětmi vhodný byt a půjčku k zařízení bytu není pochyb. Ukažme mladým, 

že jsme lepší, než bývalý režim.

Autor: Jiří Čumpelík | sobota 13.1.2024 6:37 | karma článku: 23,75 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 31,66 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,58 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

“Nová totalita!”, zaznělo opakovaně z Poslanecké sněmovny

Pokud to zazní z centra našeho parlamentu se zákonodárnou mocí, tak to už nelze brát na lehkou váhu, zejména pokud to vysloví předseda nejsilnější opoziční politické strany ANO.

1.11.2023 v 8:06 | Karma: 15,88 | Přečteno: 561x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,62
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"