Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

6-hodinová pracovní doba

Uplynulo již téměř století od roku 1918, kdy byla v Československu schválena  8-hodinová pracovní doba. Byla to doba vzniku našeho státu, doba našich prapředků. Během tohoto století došlo k mimořádnému rozvoji vědy a technologií, které se promítly do všech oblastí života společnosti.

 

Od pracujících je v současné době vyžadována daleko vyšší produktivita práce a mnohem vyšší odborné znalosti a schopnosti. Tato skutečnost se odráží v nárůstu zisků mezinárodních korporací, akcionářů a majitelů společností, kteří by s velkou radostí pracovní dobu prodloužili zpět, nejlépe na 12 hodin denně.

 Občané jsou v současné době vtahováni do celodenních pracovních cyklů, kdy jim nezbývá téměř žádný čas na osobní a rodinný život. Z našich pracujících se stávají levné a výkonné pracovní síly, sloužící především k zvyšování zisků.

  Je nejvyšší čas, aby se pracující probudili a pochopili realitu. Rozvoj vědy a technologií nemůže sloužit pouze k nárůstu zisků nadnárodních korporací, akcionářů a majitelů společností, ale musí zároveň sloužit k zlepšování životních podmínek občanů. Pracovníkům je potřeba poskytovat delší čas na odpočinek, na jejich osobní a rodinné aktivity.

V současné době se EU komise zabývá délkou pracovní doby a není předpoklad plné shody, ani mezi členskými státy EU. Zájmy nadnárodních korporací, akcionářů a majitelů společností a jim sloužících evropských vlád, jsou samozřejmě zcela v protikladu se zájmy pracujících občanů Evropy.

 Proč realizovat zavedení 6-hodinové pracovní doby právě v době hospodářské krize?

Zavedení 6-hodinové pracovní doby lze charakterizovat, jako výrazné opatření proti značném nárůstu počtu nezaměstnaných. Zaměstnavatelé ve výrobě, či v poskytování služeb, budou potřebovat další pracovníky, aby zajistili plný chod svých společností a podnikatelských aktivit.

 Z hlediska státní pokladny je toto opatření mnohem výhodnější, než zamýšlené navyšování daní společnostem a podnikatelům. Ušetří se na dávkách pro nezaměstnané a rozpočet získá daně z příjmu dalších zaměstnanců a související odvody.

Je potřeba trvat na nepřerušované 6-hodinové pracovní době bez přestávek s tím, aby se zamezilo firmám zneužívat pracovníky k celodennímu zaměstnávání, které dnes často přesahuje osmihodinovou pracovní dobu. Z druhé strany by měla být otevřena možnost, aby si zaměstnavatel mohl s pracovníkem svobodně dohodnout časové plnění pracovního úvazku ve výši 30 hodin týdně, či časové rozložení pracovní doby v odpovídajícím měsíčním rozsahu.

Při zavedení 6-hodinové pracovní doby je třeba udržet výši předchozích měsíčních platů, protože nelze dále odkládat, alespoň částečné navýšení hodinových platů našich pracovníků, které se u nás pohybují hluboko pod příjmy pracovníků v západní Evropě.

Pro nadnárodní korporace, akcionáře a majitele společností ve výrobě a službách by neměl být vyplývající nárůst nákladů na mzdy likvidační. Zejména pro společnosti, které prodávají za evropské ceny a platí téměř poloviční, tedy východní mzdy našim pracovníkům s tím, že ušetřené náklady na mzdy si manažéři a majitelé těchto společností strkají do vlastní kapsy.   

Argument odchodu nadnárodních společností dále na východ nelze akceptovat. Nadnárodní  společnosti, které chtějí odejít dále na východ, po vyčerpání státních pobídek, tak činí již dnes. Nikdo nemůže zabránit společnostem, aby v zájmu navýšení svých zisků, podílely na zneužívání levné pracovní síly ve východních zemích.

V oblasti státního sektoru a státních podniků lze zejména v administrativě, kompenzovat ztrátu pracovní doby vyšším využitím pracovní doby, odbouráním zbytečných přestávek a nesmyslných činností, tedy zvýšením produktivity práce pracovníků tak, aby se nezvyšovaly výdaje ze státní pokladny. Zároveň je nejvyšší čas, stanovit mzdové stropy ve státní sféře tak, aby se odbouraly nesmyslně vysoké a neodůvodněné příjmy některých státních zaměstnanců, či zaměstnanců státních podniků, hrazené z daní všech občanů. Nelze nadále akceptovat mzdy, které svojí výší, zcela nesmyslně několikanásobně překračují přijatelnou logiku úměrnosti, k výši průměrné mzdy ve společnosti.

Stát musí uvažovat reálně s ohledem na státní pokladnu a umožnit pracovníkům, kteří chtějí dosáhnout mimořádně vysokých, státem neregulovaných příjmů, aby přešli do soukromého sektoru, kde jim nikdo nebude omezovat výši jejich příjmů. Platové výjimky ve státním sektoru u jednotlivých vybraných specialistů, které skutečně nelze nahradit, by měla jednotlivě a výjimečně, na omezený čas, schvalovat přímo vláda.

 Pracovníci ve Francii mají dnes pracovní dobu 35 hodin týdně a lze předpokládat její další zkrácení s ohledem na zvyšující se nezaměstnanost.

Požadavek na 30-hodinovou týdenní pracovní dobu,  pro naše pracující občany, je ze všech výše uvedených důvodů přijatelný. Průměrné náklady na pracovníky budou u nás i po zavedení 6-hodinové denní pracovní doby, nadále mnohem nižší, než náklady na pracovníky v západních zemích EU.

Podnikatelé a  pracovníci  by si měli uvědomit, že přemrštěná snaha po dosažení vyšších zisků a výdělků bez ohledu na pracovní čas, se dříve, nebo později, odrazí na jejich zdravotním stavu s tím, že působí nevratné škody v jejich osobním a rodinném životě. Tyto ztráty jim žádné peníze nemohou nahradit.

Pokud by následně došlo k úměrnému snížení pracovní doby v celé EU, mohlo by dojít k částečnému snížení dlouhodobé nadvýroby, která je spolu s dlouhodobě přemrštěnými cenami nemovitostí v USA, hlavní příčinou nynější světové finanční krize.

Délka pracovní doby se zásadně týká všech pracujících občanů, zejména mládeže, která bude vstupovat do pracovního cyklu. Záleží především na občanech, zda budou požadovat více času pro svoje osobní a rodinné potřeby a zda po uplynutí téměř jednoho století, se spolu s odbory, aktivně zasadí o nové zkrácení pracovní doby.

 

Autor: Jiří Čumpelík | pondělí 24.8.2009 8:42 | karma článku: 20,84 | přečteno: 3763x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 31,51 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,45 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.

13.1.2024 v 6:37 | Karma: 23,75 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,55
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"