Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

vlasec

7. 10. 2009 9:45
Výhrady

Pracuji ve firmě, která se zabývá tvorbou informačních systémů. Vzhledem k potřebě studovat jsem si zkrátil úvazek na 21 hodin týdně. Sice mi s tím klesl plat na polovinu, ale získal jsem pro změnu čas ...

Myslím, že můj zaměstnavatel není zdaleka jediná firma, která zkrácený úvazek umožňuje. Problém je spíše ve státní sféře, kde je vše dost zkostnatělé. Tam by zkrácení úvazku jistě prospělo, vyžadovalo by to ale zjednodušení zákonů o 25%, aby se nemuselo o 33% zvýšit stavy, úředníci se pokud vím moc neflákají.

Zachovat zaměstnanci stejný plat přestože odvede méně práce, to mi také nepřipadá rozumné. Pokud na to firma má, proč ne, ale zvýší to náklady, pokud bude nutné nabrat nové lidi.

Také bych nechtěl omezovat lidi, kteří si chtějí vydělat na bydlení atd., a krom práce 5x8 si ještě hledají bokovky.

A na závěr, na zaměstnavatele nejde najít dostatečně účinné kladivo. Nadále může zaměstnance nutit pracovat 8 hodin a výpověď pak zdůvodnit neschopností.

0 0
možnosti

jrc

25. 8. 2009 1:33
Poděkování za příspěvky

Článek obsahoval výhradně pozitivní argumenty. Je zcela logické, že existuje mnoho negativních argumentů. V reálné situaci, by firma, která nemá dostatek finančních zdrojů na přijetí dalších zaměstnanců, platila stávajícím zaměstnancům za přesčas 7,5 hodiny týdně, mzdu s příplatkem 25% navíc. Pouze částečné navýšení platové úrovně.

Obce, přenechaly komunální služby firmám. Teď neplatí jen náklady, ale i zisk těchto firem. Řemeslníci jsou a budou elita, stále dražší. Důsledek nesmyslného potlačení učňovského školství. Podnikatelku z Francie, mohu potěšit jen tím, že živnostníci u nás pracují rovněž téměř nepřetržitě.Maximální týdenní pracovní doba v EU, má být 48 hodin.V Německu by měla být letos zkrácena na 35 hodin. Logicky, zkrácení pracovní doby, se nám v budoucnu nevyhne.

V úctě, Jiří Čumpelík

Maximální týdenní pracovní doba v EU, má být 48 hodin.V Německu by měla být letos zkrácena na 35 hodin. Logicky, zkrácení pracovní doby, se nám v budoucnu nevyhne.

V úctě, Jiří Čumpelík

0 0
možnosti

Lihou

25. 8. 2009 10:07
Re: Poděkování za příspěvky

Jen dodavam, ze maximalni pracovni doba ve Francii je 35 hodin, prescasu muzete udelat jen 140h za rok! Takze i kdyz chcete, tak proste pracovat nemuzete.. pokud tedy nejste na vlastni pest.. to pak muzete delat od nevidim do nevidim , i kdyz bohuzel ne vzdy vydelate vic, nez ten radovy zamestnanec co dela tech 35h.

Zkraceni pracovni doby povazuji za nesmysl... a nemci si vyzkousi na vlastni kuzi, ze se jim situace akorat zhorsi.. jako jsme si to prozili my..

Ne nadarmo se dnesni vlada snazi zavest nove reformy k prescasum a podobne.. aby lide pracovali vic a bylo to pro ne vyhodne.. a ne aby zamestnanci zamestnali vic lidi.. to bohuzel nemuzete nikoho donutit.. a ani nedonutite..

0 0
možnosti

jirkan01

24. 8. 2009 21:02
Bohatě by stačilo

důsledně kontrolovat dodržování maximálních přesčasů a hlavně uvolnění pracovního trhu. Z praxe znám dost lidí, co dělají 250 a víc hodin měsíčně.  To je skoro 12-hodinová pracovní doba. Jenže dokud si firma nebude moct dovolit přijmou víc lidí a v případě jako je současná krize je snadno propustit, radši budou všichni podvádět, přetahovat přesčasy a nového člověka prostě nevezmou z důvodu, že za dva tři měsíce být tolik práce nemusí. Problém jsou odbory a nepružný zákoník práce, ne oficiální pracovní doba.

0 0
možnosti

Lihou

24. 8. 2009 18:29
A ve Francii jste byl?

Predem se omlouvam za diakritiku, mam francouzskou klavesnici..

Ve Francii ziji pet let a zavedena 35 hodinova pracovni doba je tu dnes povazovana za nejvetsi kravinu, co tehdejsi drivejsi vlada zvladla zavest.

Argumenty tipu : zamestnavatel musi zamestnat vic lidi a tim se zmensi nezamestnanost.. vyzkouseno ve francouzske praxi, nezamestnanost 10% a neklasa, spis naopak.

Ono si uz nikdo neuvedomi, ze pripadny zamestnavatel neplati jen plat ale tez veskere socialni a jine poplatky. A na dalsi zamestnance nema..

Jako podnikatelka se tu denne potykam s tim, ze prestavam na "svoji" praci (70 hodin tydne) stacit a muj obchod pomalicku stagnuje. Potrebovala bych nekoho zamestnat, ale proste na to nemam. A v Cechach by byla situace naprosto stejna. Nevim,ktery inteligent vymyslel, ze se prace da nakrajet jako kolac a rozdrobit pro vic lidi. Zacarovany kruh.. pracuji min, vydelam min, utratim min.. ekonomika zpomaluje, firmy propousteji, nezamestnanost stoupa.. Kdy to uz ti nahore pochopi????

0 0
možnosti

Stará kára

24. 8. 2009 10:52
Hlavičko ty maková

1. Nezaměstnaných je cca 10 % (i s těmi, kdo dělat nechtějí). Zkrácení pracovní doby o 1/4 by vyžadovalo zvýšení počtu pracovníků o 1/3. Kde je vezmete?

2. Z čeho budou placeni zaměstnanci dopravy, komunálních služeb (např. metaři, popeláři)? Nejspíš se zvednou o téměř třetinu ceny těchto služeb. Zaplatíš, Hlavičko Maková?

3. Co řemeslnící na volné noze. Bude jich dost, nebo budeme jak za socialismu žebrat?  Mohou si i oni zkrátit pracovní dobu (nespíš z 9 ÷ 10 hodin na 7)?  Jak moc budeš řvát, Hlavičko Maková, až jim budeš platit o polovinu víc?

4. Kdyby do těch 1,5 mil. lidí dali ti hnusní kapitalisté celý hrubý zisk - cca 500 mld., mohli by těm cca 1,5 mil. lidí, kteří by byli potřeba navíc slabých 20 tis. Kč/měs. To by ovšem stát přišel o jejich daně ve výši 115 mld. Co s tím, Hlavičko Maková?  A rozvoj podniků?

0 0
možnosti

Stará kára

24. 8. 2009 10:34
Musím vás upozornit,

že do práce se chodí proto, aby se něco vyrobilo. Ne proto, aby byl důvod proplatit mzdu.

Mimochodem: mám spíš dojem, že většina těžce pracujících má spíš problém, co se stále větším množstvím volného času. A kde na jeho prožití vzít peníze?

K číslům: v roce 1918 byl uzákoněn 48hodinový pracovní týden. Dnes je 37,5 hod.  Dost rozdíl, nemyslíte? A to je v mnoha případech ještě tato doba o 0,5 až 1,5 hod. zkrácena.  Taky byla později uzákoněna dovolená - dvoutýdenní.

Ona totiž práce je dost zajímavá činnost - pokud člověk není lenoch.

0 0
možnosti

Wolf778

24. 8. 2009 10:32
Jednoduše geniální

Deset Číňanů a dvacet Indů se třese na mojí pracovní pozici. Firma se jakž takž plácá nad vodou, nikomu se nepřidává, o nějakém zisku si už druhý rok mohou akcionáři leda tak nechat zdát. A v tom přijde autor s touto v pravdě třeskutou ideou: zvyšte mzdy o 25 % a přijměte nové lidi. Co na to jen říct...

0 0
možnosti

stedrik

24. 8. 2009 9:41
četl jsem jenom některý body

a úžasný. Co takhle nedělat vůbec. Makali by jenom pracovníci tiskárny na peníze aby bylo za co nakoupit. Vlastně nebude co, nikdo nebude vyrábět.  Pečený kuřata budou sami lítat do huby a EU nařídí  matičce zemi aby místo vody bylo ve studni pivo. Takže podle Vás si nějakej soukromník nakoupí výrobní prostředky na splátky a ty linky budou po většinu dne stát, to samé s nájmem za nebytový prostory atd. To už je lepší  celou výrobu přesunout do Číny, kde ty správný komunisti nutí lidi do práce karabáčem. Nebo jste to myslel jenom u státní správy. Přijít do zaměstnání sebrat úplatek a jít ho hned rozfofrovat. Na práci času dost. Zlatej otrokářský řád, už aby se vrátil.

0 0
možnosti

qwerty1234561

24. 8. 2009 9:22
moc děkuji !!!

Moc děkuji za článek....... máte na prostou pravdu, a prosím piště dál! nám mladým, kteří dřeme do úmoru, nezbývá než spoláhat na lidi jako vy, že se nás trochu zastanete.

EU nesnáším, ale kdyby se jí toto podařilo, budu ji milovat.

A jak by to bylo teoreticky s platy?:

mě by to nevadilo....... jako nový standard. kdo by chtěl více, mohl by jít ještě na brigádu. ale pracovat 9-10 hodin denně, když mám ve smlouvě 7.5, už mě neba,

chci víc volného času!

0 0
možnosti

pavel 99

24. 8. 2009 9:30
Re: moc děkuji !!!

takže Vám se nechce (moc) pracovat, tak to musí EU nařídit? To je vážně úžasné. Tak si najděte práci na snížený úvazek.:-/

0 0
možnosti

Pšenda

24. 8. 2009 9:20
A jak by to bylo teoreticky s platy?

No nevim, ale zkraceni pracovni doby o 25% by znamenalo automaticky i snizeni vydělku o 25%. Pri dnesnim prumeru kolem 20k Kc by vyplata klesla na cca 15k Kc. A ja v tom vidim propad prijmu statu na danich.

Cely clanek mi prijde jako pekne nesmyslny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 610
  • Celková karma 20,75
  • Průměrná čtenost 1691x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"