Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jirkan01

29. 9. 2009 19:58
Mám se snad stydět, že jsem Čech?

 To si nemyslím, jsou tu i rozumní lidé.

Jan Žižka byl pouze lapka a zloděj. Ne pouze, ale byl to nejvýraznější rys jeho kariéry.

Křesťanství jsme převzali po Bílé Hoře s radostí a dobrovolně. To se dá těžko posoudit, kolik máte svědků, že všichni fandili protestantům? Víte kolik zastánců katolicismu bylo během předchozích sporů "odstaveno". Kolik českých šlechtických rodů bylo zničeno?

Spisovatel Alois Jirásek, byl vlastně komunista.  Ne, to byl idealista. Podobně jako Marx, jen ne tak moc úchylný.

0 0
možnosti

důchodce

27. 9. 2009 13:05
pane autore

jsme oba přibližně stejně staří. Přesto, či právě proto Vás chci upozornit, že jste ve svém článku napsal poměrně značou řádku nepřesností, nepravd a nesmyslů. Evidentně by to chtělo osvěžit si vědomosti četbou příslušných pramenů. Např. při Vašem tvrzení o pobělohorském přijetí  křesťanství u nás, jste "se sekl" o hezkých pár století.

0 0
možnosti

jrc

27. 9. 2009 18:24
Re: pane autore

Omlouvám se za nesprávné vyjádření. Po porážce na Bílé hoře došlo k zuřivé protireformaci usilující o nastolení katolické římské církve. Obyvatelstvo bylo násilím nuceno k obřadům římsko-katolickým. Jesuité užívali nekřesťanské a násilné metody. Tyto události měly vliv na nucené přijetí učení církve římské. Římsko-katolické náboženství bylo v roce 1627 prohlášeno za jediné oprávněné náboženství.   Autor

   

0 0
možnosti

CHYREN

27. 9. 2009 10:17
Naprosto s vámi soucítím..

ale až vymře zamindrákovaná poválečná generace, která byla masírovaná komunisty od kolébky..a jednu víru,vyměnili za druhou, třetí ... mladí lidí objeví národovectví a patriotismus jako klenot, který je nad jiné vzácnější.R^[>-] doufejme, že už nebude pozdě.

0 0
možnosti

důchodce

27. 9. 2009 13:15
Re: Naprosto s vámi soucítím..

Nazdar "CHYRENE"! Co Vofka? Ještě mu leštíš kliky, nebo už tě nepotřebuje? Či jsi si snad našel jiného guru?

PS. Ani ses nepochlubil volebním výsledkem. Nebo snad nebylo čím? Máš recht, někdy je moudré mlčet, ale to asi nebude tvůj případ.;-D

0 0
možnosti

kocourek-černý

27. 9. 2009 9:37
Pravda

leží někde uprostřed, Hus chtěl býti skutečně pouze reformator katolické církve a svým způsobem fundamentalista a o Žižkovy a jeho řádění  si přečtete, což platí též o Husovy, Františka Palackého v orginálu.  Fučík mluvil u Gestapa jako vodopád, ale nepomohlo mu to. Jirásek samozřejně nebyl nikdy komunista, ale napsal krásné povídky, které ovšem jsou mythosem. Beneš byl národní socialista a šovinista. Co dodat, byla potom již pouze loutka Stalina a pomohl komunistům vytvořit v ČR socialistickou laboratoř atd. Jinak vyhnání či váš tzv. odsun byl pouze dodatečně tolerován postupimskou konferencí, či dohodou, která nebyla nikdy schválena demokratickými parlamenty jako většina smluv, například ta Pařížská kterou jste zapoměl. Benešovy dekrety a to nejen ty co se týkají Němců ale hlavně retribuční a další bylo bezpraví na Němcích a umožnovali následné socialistické zákonodárství. Jinak nebojte majetkové vztahy již není možné příliš měnit. Je však nutné se s tím vypořádat morálně.

0 0
možnosti

kaktusak

27. 9. 2009 16:10
Re: Pravda

Odsun byl správný, takže morálně by se měli vypořádávat sami se sebou ti, kdo ho neschvalují.

0 0
možnosti

forhend

27. 9. 2009 9:12
Zmatený článek se značně zmatenou diskuzí...

8-o8-o

0 0
možnosti

Signum Laudis

27. 9. 2009 8:28
Tak se mi zdá,

že ty dějiny jste si popletl Vy. 3OO let útlaku v Rakousku - Uhersku? Nebuďte blázen, myslíte že by ČEské království vůbec přežilo samostatně?

A že Hus byl katolík a chtěl reformovat církev ? To je pravda. Že byl žižka lapka a sprostý vrah? To je taky pravda. A že v roce 1918 lůza strhla Mariánský sloup? Neznala dějiny,netušila že ten sloup byl sloupem, který vystavěli VDĚČNÍ  Pražané, jako poděkování za záchranu Prahy před Švédy.

Pan nežli napíšete další blábol, zkuste si prostudovat nezkresleé dějinyRv

0 0
možnosti

fouly

28. 9. 2009 23:11
Re: Tak se mi zdá,

Budeme si muset zvykat na to, že všechno v naší historii bylo více či méně jinak ,než se nám předkládalo posledních asi 90 let !!

0 0
možnosti

Nehysterči69

27. 9. 2009 8:22
...

I. republika se snažila vyřídit si účty s R-U monarchií, protektorát zase s prvorepublikovou demokracií, komunisté se všemi pro ně přežitými systémy no a polistopadové elity to zpatlaly všechno dohromady. Výsledek je ten, že takřka všechny staré ikony byly zpochybněny, nebyly však (znovu)nalezeny nové. Ikonami mládeže se tak stávají nabušení sportovci a rychlokvašení šoumeni. Jsou všude vidět, vrhají se do záběrů televizních kamer, vydělávají a utrácejí hodně peněz. Přesně takovéto vzory podle současných elit dnešní lidé potřebují. Asketičtí mniši a myslitelé s abstraktními teoriemi ekonomiku neroztočí;-)

0 0
možnosti

Nehysterči69

27. 9. 2009 8:21
Vždy je třeba nalézat ty spráné ikony:-)

Historie je pestrá louka, ze které si momentálně vládnoucí společenské elity sbírají květinky, které se jim hodí do kytice. Je-li třeba někoho mytizovat nebo špinit, žádný problém. To jsou postupy stejné jako lidstvo samo. Karla IV. je tak možno nazírat jako velkého státníka a diplomata nebo jako popského krále, který se vyhýbal boji. Husa a husity buď jako nenapravitelné heretiky, lapky a bořiče kostelů, nebo jako sociální reformátory. Vždy jde jen o to, koho nebo co podporují vládnoucí elity. Ikony starého režimu který nový režim prohlásil za zavrženíhodný jsou samozřejmě buď špiněny nebo náhle upadají v zapomnění. To se nám v posledních 100 letech stávalo velmi často.

0 0
možnosti

agnostik1

27. 9. 2009 7:59
Souhlas,

karmaR^!

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

27. 9. 2009 7:45
Klasický nenávistný výkřik...

... který touží zakrýt a zakonzervovat staré lži tím, že do úst těch, co je odhalují, vkládá jiná lživá tvrzení.

Nevím, jestli byl Jirásek komunista, ale jeho díla rozhodně nejsou historicky přesná - zato jsou velmi ideologizovaná a idealizují leccos, co v reálu bylo spíše odpudivé (husiti, Kozina a podobně)...

Po skončení války u nás žádné významné místní boje už neprobíhaly (to, že noviny jsou plné vylhaných zpráv je jiná věc). Že si někteří Němci zasloužili viset a další být vyhnáníi, nic nemění na nepřípustnosti kolektivní viny, na nelidskosti a barbarském jednání Čechů s Němci při odsunu. Čeho se dopustila povražděná nemluvňata? Ženy a děti povražděné na Švédských šancích (na tak velký masakr žen a dětí v jediném okamžiku se nacisté nezmohli za celou okupaci)?

Beneš nebyl popletený, Beneš byl zbabělec.

0 0
možnosti
  • Počet článků 611
  • Celková karma 24,35
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"