Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

IoannesBaptist

2. 10. 2010 20:05
Naivita

Majetek církvím (nikoli jen katolické!) ukradl stát, na základě jaké logiky by církve o jeho navrácení měly jednat s obcemi?

0 0
možnosti

jrc

2. 10. 2010 21:33
Re: Naivita

Církve jsou pouze náboženská seskupení . Nelze je nadále financovat, jako státní instituce.

Pokud někdo užívá jejich majetek, tak to není stát, ale především obce, obecní a družstevní organizace. Mnohých případech leží tento majetek ladem a není vůbec využíván.

To se může změnit právě na obecní úrovni, kde lze majetek mnohem lépe identifikovat, dohodnout jeho využití a zároveň dohodnout místní financování činnosti církví, dle podílu počtu věřících a potřeb církve. Pokud státní organizace užívá majetek církve, musí ho vrátit, nebo platit církvi nájem.

S tím by se neměl stát zabývat a měl by delegovat řešení majetkových a finančních záležitostí na úroveň obcí. O místní financování církví, péči o církevní památky a financování církví měli starat místní obecní zastupitelstva, kde mají zástupce i věřící.

Tento proces by mělo doprovázet postupné ukončení financování církevních hodnostářů, jako státních zaměstnanců. 

0 0
možnosti

hvarcz

2. 10. 2010 10:50
ach jo

to že jste Vy ateista ještě neznamená že jsme ateisti všichni že.

http://domaci.ihned.cz/c1-38161060-kolik-je-v-cesku-katoliku-vatikan-a-statistici-se-v-poctu-rozchazeji

pokud má nějaká organizace 3 mega členů nestojí na kraji společnosti, ale spíše v jejím středu. Prosím Vás kdy bylo že je vládce ohleduplný? To je jako světový mír a likvidace hladu ve světě.

Každý občan má širokou svobodu vyznání to jako že je i úzká? Jednou to přijde, dostanou zpět to, co jim bylo ukradeno a až se tak stane tak si opraví všechny stavby, postarají se o své platy apod.. A vlády restituci posouvají a posouvají, no co v nejhorším soud a arbitráž ..................

0 0
možnosti

Faustino

2. 10. 2010 17:27
Re: ach jo

Praktikujících katolíků je maximálně 5 %.

http://www.katyd.cz/index.php?cmd=page&type=11&article=59

0 0
možnosti

petrph

2. 10. 2010 10:04
Zatracení křesťani

Neboť nezapomeňme, že křesťanství vznikalo a vyvíjelo se v době, kdy v antické kultuře platil liberální přístup k náboženství, ba dokonce byl uznávaný polyteismus. Neboli nebyl jediný, oficiální povolený bůh, existovaly desítky náboženství, kultů, mysterií. Každý člověk se mohl svobodně rozhodnout jakého boha chce uctívat, jaká přikázání dodržovat, komu platit desátky. V antických městech vedle sebe stály chrámy římských, řeckých, egyptských bohů i židovské synagogy, každé se svými památkami, školami, kulturou, vzdělaností...Jakpak skončily potom co se k moci dostalo křesťanské náboženství???A komu by se tedy mělo vracet a omlouvat???

0 0
možnosti

jrc

2. 10. 2010 18:57
Re: Zatracení křesťani

Máte plnou pravdu, ale nechtěl jsem tuto historii, včetně spáchaného násilí křesťanství připomínat.

0 0
možnosti

kopso

2. 10. 2010 9:28
To alis

Plný souhlas s " alis". jenom doplním že autorem proklamované " nevměšovat se jako komunisté" sám porušuje když ..... přispěly k vyspělému a reálnému pohledu naší společnosti na náboženské působení církví...... Kdo pusuzuje vyspělost a reálnost pohledu??????? Sám autor??? Neprotiřečí si???

0 0
možnosti

jrc

2. 10. 2010 19:49
Re: To alis

Nelze nechápat pozitivní vliv komunismu na potlačení náboženské rozpínavosti. Z druhé strany nelze akceptovat násilné komunistické zásahy proti církevním hodnostářům, věřícím a ekonomickou manipulaci s církvemi.

Vzhledem k tomu, že naprostá většina občanů naší společnosti v existenci smyšleného a vymodleného boha nevěří, jakož v něho jistě nevěří i sami mnozí náboženští hodnostáři páchající ve skrytu církve pedofilní praktiky, nelze než hodnotit rezervovaný vztah našich občanů k náboženské zaslepenosti, jako vyspělý a reálný.

0 0
možnosti

alis

2. 10. 2010 8:57
Rád bych znal odpovědi na několik otázek

jež mne napadly při čtení uvedeného příspěvku:

1. "To ovšem neznamená, že by církve měli být nadále státní náboženskou instituci, financovanou ze státní pokladny. " - dyť to právě církve nechtějí a odtud všecky ty tahanice, aby přestaly být rukojmím a politickým klackem před volbami.

2. "Není právně jednoznačné, že majetek křesťanské církve na našem území patří Vatikánu." - ono je někde napsáno, že majitelem nemovitosti je "Citta del Vaticano"?

3. "Přesto nelze uzavírat státní smlouvy s Vatikánem ve stejném rozsahu, jako uzavírá Vatikán se státy, kde má církev dosud význačný vliv ve společnosti" - podle jakého vztahoměru se bude určovat, který stát má a který nemá uzavřít smlouvu s Vatikánem? Že by prezident vypisoval referendum, jestli má nebo nemá uzavřít mezinárodní smlouvu se Srí Lankou?

4. Ješkoda, když se ve Vašem příspěvku objevují pravopisné chyby - "Církve...měli.." Hezký den;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 611
  • Celková karma 26,38
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"