Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

strycek-Joe s.r.o.

29. 1. 2012 14:05
Školné není zpoplatnění studia, nýbrž jeho zdražení

v první fázi zhruba o cca 20%. Netýká se to studentů, nýbrž jejich rodičů, kteří téměř vždy tyto náklady hradí. Je to stejné darebáctví, jako okrádání formou zvyšování DPH a podobné zhůvěřilosti !

0 0
možnosti

jrc

29. 1. 2012 14:10
Re: Školné není zpoplatnění studia, nýbrž jeho zdražení

Krátká a zcela jasná analýza.

Gratuluji!;-DR^!!

0 0
možnosti

SID09

29. 1. 2012 12:01
Asi toho o fungování VŠ moc nevíte

Ministr Dobeš přistupuje  k reformám vysokoškolského studia citlivě a s vizí. Bohužel vedení VŠ si udělaly z finančních toků na VŠ dojnou krávu a nechtějí, aby jejich toky kdokoliv kontroloval. Tkzv. . Akademické svobody jsou jedinou hrou, na kterou mohou rektoři ...... hrát a doufat, že tím zastaví dárce finančních prostředků před kontrolou jejich zneužívání.

 ale tradicí. Ministr školství má setsakramentskou odvahu, že šlápl do tohoto vosího hnízda. Necháváte se zblbnout pouze demagogií vedení VŠ a sdělovacími prostředky. Potřebujeme zavést systém vzdělávání na vyšší úrovni než je dnes a kontrola účelnosti využití finančních prostředků tomu opravdu může napomoci. !!!!

0 0
možnosti

jrc

29. 1. 2012 12:58
Re: Asi toho o fungování VŠ moc nevíte

Špatně jste vyhodnotil smysl článku,

který vůbec nebrání reformě vysokého učení, kde je nezbytná dohoda. Systémové změny, které zabrání zneužívání finančních prostředků jsou potřeba, ale určitou míru akademické svobody je nutné zachovat. Nejdůležitější je najít shodu ve studijních oborech, které ve státních školách chybí, nebo jsou nedostatečně obsazeny a přitom jsou pro úspěšný rozvoj společnosti nezbytné. Daleko vyšší využití IT může snížit náklady a umožnit jejich přesun do výzkumu a vývoje na VŠ. Rozhodně do toho odmítám míchat školné a nabízím jiné přijatelné řešení.;-)!!

0 0
možnosti

aroneček

29. 1. 2012 7:24
S auitorem by se dalo polemizovat,

ale o tom,že státní maturity jsou potřeba,to je fakt.Srovnejte si maturitu žáka gymnásia a žáka čtyřletého učňovského oboru,který je rovněž ukončen maturitou a porovnejte kvalitu.Není správné mít maturity několika stupňů.V tom má Dobeš naprostou pravdu.Proč to nikomu nevadilo za minulého režimu a náklady byly opravdu oproti dnešním minimální.

0 0
možnosti

jrc

29. 1. 2012 11:30
Re: S auitorem by se dalo polemizovat,

Narazil jste na jeden z podstatných problémů systému.

Nesdílím potřebu dvou stupňů maturity. Považuji matematiku za nezbytnou součást maturity.

Absolventi čtyřletých učňovských oborů mají nespornou výhodu, že mimo získané maturity mají možnost získat i vyučení v řemeslném oboru. Mohou si vybrat zda budou chtít přejít rovnou do praxe ve svém učňovském oboru, nebo budou chtít studovat dále na VŠ. Mají ještě další výběr a to studovat při práci hned, nebo později. Skutečností je, že v případě jednostupňové maturity budou mít výsledky většinou v nižším ohodnocení , ale to je zcela logické. Ten rozdíl má pravděpodobně řešit právě dvojstupňový systém maturit. Z druhé strany nižší stupeň maturity zneužívají středoškoláci, kteří nechtějí riskovat a volí nižší stupeň maturity, aby vyšší stupeň maturity v případě několika chyb, nemuseli opakovat a měli bezproblémové prázdniny.

Předpokládám, že při využití IT techniky budou náklady maturit zase v minimálních nákladech.

0 0
možnosti

certik_bertik

28. 1. 2012 21:52
no

učivo si z internetu můžete stáhnout snadno už dneska

0 0
možnosti

jrc

28. 1. 2012 22:06
Re: no

To je pravda, ale tady jde o systém, který bude spravovat příslušná škola, u které se student přihlásí, nebo přímo ministerstvo.

Přednášky v plném znění a možnost odpovědí na dotazy studujících.

V současné úrovni IT, bez problému.;-)

0 0
možnosti

fr-mottl

28. 1. 2012 21:36
skolne je vhodny nastroj

jestlize se maji udrzet elity u moci, musi se najak zajistit, aby byly neustale ruzne skupiny lidi na sebe postvavany. Mladi proti starym, bili proti barevnym, nezamestnani proti zamestnanym, zamestnanci proti zivnostnikum a nyni studujici proti nestudujicim. Drzi nas tim pekne u huby a my tancujeme podle jejich pistalky - viz diskuze.

Prijemny vecer.

6 0
možnosti

jrc

28. 1. 2012 21:43
Re: skolne je vhodny nastroj

To je běžná taktika - rozděluj a panuj!

Ještě k tomu strašení čerty a komunisty

a tak se tam ti sametoví pašalíci stále drží;-DR^

5 0
možnosti

+R/-W

28. 1. 2012 21:17
Mnohe problemy maji nekolik rovin.

Napr.se tu trochu opomiji otevreni pracovniho trhu. Transfer kvalifikovane pracovni sily ve smeru zapadajiciho slunce. 

Jako lekar tu levne vystuduji a trada..

A dalsi roviny.

0 0
možnosti

jrc

28. 1. 2012 21:24
Re: Mnohe problemy maji nekolik rovin.

No, to je ta správná pochvala lékařské fakulty UK.

Produkuje vysokoškoláky na patřičné úrovni. Musí jích produkovat víc, aby nám tady někteří zůstali.

Někteří odejdou a někteří se vrátí.

V každém případě to bude uznání pro UK!

O tom, jak by měli uhradit studium při odchodu, článek uvadí.R^;-D

0 0
možnosti

SimRo

28. 1. 2012 21:01
No, nevím,

Se vším s Vámi nesouhlasím, státní maturity nejsou zrovna OK, ale Váš článek je inspirující. I když, jsem jedna z těch, komu by nevadilo zadlužování studentů na studium, naše VŠ školství není zdarma, ať už si říká, kdo chce, co chce. Mám 2 děti na VŠ, vím, o čem mluvím. Reformě ale ještě chybí hodně k tomu, aby byla přijatelná, je na ní ještě sposta práce. Více mi vadí však, že mnoho vyučujících na VŠ nikdy neprošlo praxí toho, co učí a mnohdy je to znát. Proto teď nejde zahájit placené školství, protože studenti nemají vliv na výběr kantorů, nebo jenom omezený. :-/

1 0
možnosti

SimRo

28. 1. 2012 21:02
Re: No, nevím,

Sorry, "spousta" práce.

0 0
možnosti

Lady Humussprey

28. 1. 2012 20:51
Dobeš je ministr za VV a ta je v koalici s TOP 09

Jestli mně paměť neklame, tak studentům dali předvolební slib, že budou platit školné. Myslím, že u slušných lidí se sliby plní. Jediný, kdo je proti je Paroubek a přečtěte si, jak sprostě mu studenti lají.

0 0
možnosti

romualda

28. 1. 2012 20:59
Re: Dobeš je ministr za VV a ta je v koalici s TOP 09

Záleží v jaké formě to školné bude. Petr Nečas v březnu 2010: "školné, tedy přímé poplatky nezavedeme, ale chceme diskutovat o míře spoluúčasti".

0 0
možnosti

Z mechu a pazdeří

28. 1. 2012 20:37
Možnost dodělat si maturitu bez školy

tj. na nějakou školu jít jen složit zkoušky za ročníky, ale nemuset chodit na výuku. To tu chybí. Stejně jako tu chybí ti učňové. Je to pochopitelné, každý míří výše, i ti, co na to nemají. Dnes tu maturitu dostane každý, takže proč ji nemít. Tímhle podvodem nevydělal nikdo, ani stát, ani ti maturanti, kteří nemají faktické znalosti.Dnes je kvalifikací místo maturity stupeň vyšší - tj. voš nebo vš studium.

1 0
možnosti

jrc

28. 1. 2012 20:40
Re: Možnost dodělat si maturitu bez školy

Plně souhlasím,

nehledě na skutečnost, že šikovní řemeslníci si začnou vydělávat mnohem dřív, než maturanti.R^

1 0
možnosti

Z mechu a pazdeří

28. 1. 2012 20:21
Zajímavé pojednání

Na minulý režim s láskou nevzpomínám, svoboda tu nebyla. Dokonce ani v oblasti studia, lidi nemohli studovat, co chtěli, leckdy to bylo politicky podmíněné. Nicméně školství mělo v řadě ohledů úroveň lepší. Nemyslím teď výuku jazyků, kde režim nestál o to, aby se lidi uměli domluvit cizí řečí.

Střední školy byly výběrové, šlo na ně cca polovina žáků zš. Maturit bylo více díky dělnickým maturitám. Úroveň nižší, ale zas dotyčný uměl nějaké řemeslo. Dnes, přesněji do spuštění státních maturit, získávalo maturitu 92% populace. Znalosti mnohdy horší jak dříve z učňáku. Můj názor je, že možnost studovat má mít každý - ale kdo prokáže určité studijní schopnosti. Tj. výsledky na zš, u přijímaček atd. Studovat by měli ti nadanější jak dříve a ti méně nadaní jít na řemeslo. Za první republiky nakonec těch učňů bylo ještě více a studentů méně. A kvalita školství byla ještě vyšší.

U sš a vš byla tzv. směrná čísla.

4 0
možnosti

Z mechu a pazdeří

28. 1. 2012 20:25
Re: Zajímavé pojednání

Tj. škola mohla přijmout na určité obory, kolik stát určil. Dnes si

přijme škola, kolik chce. Stát tu je jen od toho, aby to platil. Na vš

jde polovina populace. Ta sice nedokončí, ale nepotřebujeme mít z třech

lidí jednoho vysokoškoláka. To je zbytečné. Kvalita vš taky výrazně poklesla. Navíc je nevyhovující skladba oborů, chybí technické obory, např. čvut má nedostatek uchazečů. A jiných oborů je plno. Krom např. filozofické fakulty, která je továrnou na studenty, tak přibyla na UK ještě fakulta humanitních věd - v podstatě druhá filozofická fakulta. Opravdu potřebujeme tolik specialistů mediální komunikace, politiologů, genderových odbornic a religionistů? Kam pak jdou dělat do firem? Na recepci zvedat telefony?

Pokud by se zredukovaly počty studentů, nebylo by třeba chtít placení školného. A i tak by se ušetřilo. A u soukromých vš, tam by stát měl dohlížet na úroveň diplomu. Určité školné bych si uměl představit. Nepřímé, tj. odpracovat v určitém druhu praxe.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS