Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BD

Béda47

1. 3. 2012 15:21
diskuze je zbytečná

Student je student a jde o studenty na veřejných školách. Platit cokoliv může ten, kdo si vydělává. Když pracuje student, odvádí daně i další odvody. Když ve volném čase studuje, organizuje neziskové aktivity a nebo je na praxi kdekoliv je to v pořádku. Ale muset pracovat proto, aby mohl studovat a neumřel hlady ?  Převážná většina rodin studentů dnes jede na doraz bez rezerv. Státní dluh vzniklý náklady na vzdělání schvaluji všemi deseti. Dříve či později se to státu i společnosti vrátí. A stačí si prostudovat jak podporují školství v Číně nebo Brazilii. Ten náš " západ" je již jen v závěsu a projeví se to v našem technologickém zaostávání a produktivitě práce. A projevuje se to již dnes. "Náš systém" se musí reformovat celý - jinak budeme tak dlouho klopýtat až doklopýtáme. A rezerv tu máme nekonečné množství - jen chtít !

2 0
možnosti

jrc

1. 3. 2012 16:09
Re: diskuze je zbytečná

Nezbývá nic jiného, než váš názor ocenit!R^!!

0 0
možnosti
JO

31pryc

1. 3. 2012 15:15
Zajímavé zamyšlení, pane Čumpelíku, - pokr.

Další otázkou je vyšší kontrola škol ze strany státu. Argumenty obou stran chápu a považuji za přiměřené. Je potřeba však se zamyslet nad tím, zda chceme školy, které nebudou jen bezednými studnami na utopení peněz (i když netvrdím, že by se takto jakákoliv vysoká škola dala označit. Možná ano, možná ne), nebo školy fungující do značné míry i efektivně. Proto chápu snahu státu o větší kontrolu nad školami. Současně, při "kvalitě" našich politických špiček (zleva do prava a zase nazpátek) chápu i strach a pochybnosti současných představitelů akademických obcí z možného omezení akademických svobod a narušení principů svobody názorů, které na vysokých školách byly postupně ustanovovány již od středověku. Kde je ta hranice a kde je to místo kompromisu, na kterém se obě strany mohou shodnout, toť otázka, na níž, při současné eskalaci obecné nesnášenlivosti ve společnosti, lze jen těžko hledat odpověď.

I tak ale posílám jedno velké PLUS za článek.

1 0
možnosti
JO

31pryc

1. 3. 2012 15:08
Zajímavé zamyšlení, pane Čumpelíku,

Zda školné ano, či ne, je na dlouhou diskusi. Navíc není asi stěžejním tématem celé chystané reformy vysokých škol. Přesto je tématem nejdiskutovanějším.

Takže nejprve zamyšlení nad školným. Ano, nebo ne? A v jaké formě? A co ve fomrě podmínečného odpuštění školného za splnění nějakých kritérií? Nebo ponížení splátek a dluhu z půjčky na školné za určitých podmínek? Jak postupovat u studentů, kteří překročí běžnou dobu studia? A co s obory, které, při nejlepší vůli a s využitím všech dostupných technologií nejde studovat "z domova"? Těch otázek je strašně moc. Za sebe mohu říci, že školné nemám vyřešené ve své hlavě. Ani jedna strana mě nepřesvědčila o tom, že jejich přístup je ten "správnější". Ale rozhodně není od věci nahlížet na problém i odjinud. Podívat se na alternativní možnosti, které ve svém zamyšlení nastiňujete. Argumentace některých, že oni studovali zadarmo je v podstatě irelevantní. Nemá přímou spojitost s problémem dneška.

0 0
možnosti

jrc

1. 3. 2012 16:07
Re: Zajímavé zamyšlení, pane Čumpelíku,

Děkuji za pěkný diskuzní příspěvek.

Přesto říkám školnému zásadně ne. Nic nezlepší a pouze zvýší náklady rodičů na vzdělání dětí.

Těch soukromých škol, kde mohou studenti platit je již mnoho a zda jsou jejich výsledky relevantní, nevím, trochu pochybuji, že ve všech.

Zájem o zavedení školného na veřejných školách je především zájmem lobistů ze soukromých škol. Jejich zájmem je snížit rozdíl mezi náklady na soukromé a veřejné školy, aby získali více studentů na soukromé školy!!!

0 0
možnosti
M

MPoks

1. 3. 2012 10:58
Velmi dobrý článek.

Vystihuje to podstatné. Ovšem všichni nejsou stejného názoru. Např. váš kolega bloger s.Havránek, známý to socanofóbista je úplně jiného názoru. On razí tenenci, že všechno, co bylo dříve bylo absolutně špatné a co je za posledních 20 let, včetně rozkrádání, tunelování, rozprodání republiky, pád z 24 místa na 56 místa v korupci ve světě apod. zase za absolutně nejlepší, co člověka mohlo potkat. Nedivím se, že neotevírá pod svými články diskuse.  Jinak pocopitelně pro vás karma.R^

3 0
možnosti

jrc

1. 3. 2012 11:24
Re: Velmi dobrý článek.

Dík!

Každý se občas mýlí, než pochopí realitu.

On totiž ten komunismus patří k naší historii a není dobré šlapat po všem.

Řekl bych, že vychoval dost schopných lidí, ale někdy až moc!

Dnes jsou z nich úspěšní pravicoví kapitalisté. Jednoho máme i na hradě!;-DR^

0 0
možnosti
FK

ataknevim

1. 3. 2012 8:13
Jsou studenti paraziti?

Divím se, divím, ale po posledních dnech musím přitakat... A navíc, jak nás sami v televizi přesvědčují, hloupí k tomu.

1 0
možnosti
FS

aroneček

1. 3. 2012 9:10
Re: Jsou studenti paraziti?

Přesně tak.

0 0
možnosti
  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,24
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"