Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vlastenectví je posledním útočištěm bídáka, praví slavný bonmot britského literáta Samuela Johnsona, jenž nechybí v žádné sbírce citátů. Ale to asi jen proto, že v Británii 18. století neznali referenda. Kdyby se praktikovala v 19. století, musel by je Marx prohlásit za opium lidu spíš než náboženství. Není lákavějšího prostředku, jak utáhnout lidi na vařené nudli, než příslib všelidového hlasování.

Jak kdosi trefně pravil ve variaci na známý internetový mem, pokaždé když někdo v debatě o referendech argumentuje Švýcarskem, zabije Bůh koťátko.

Ale referenda nedělají demokracii demokratičtější. To, co zpravidla dělají, je to, že obyčejným politikům poskytují nástroj, jak mobilizovat své příznivce pro své obyčejné politické cíle. Poskytují lidem iluzi hlasu. Zejména lidem, kteří mají pocit, že jim ti, kdo zemi vládnou, nenaslouchají. Jsou to shodou okolností zpravidla lidé vyznačující se populistickým myšlenkovým nastavením. Mají zvýšenou potřebu cítit se částí většiny a zároveň přemrštěnou představu o tom, jak převládající tato většina je

13 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS