Jiří Čumpelík

Menší trapas v Bílém domě

28. 01. 2017 15:32:24
Britská premiérka to trochu přehnala, když poučovala presidenta USA, jak se má chovat k Rusku a ještě to vylepšila tím, že za Donalda Trumpa ujistila přítomné, že Donald Trump stojí plně za NATO, na což Trump raději nereagoval.

Vztahy mezi Velkou Británií a USA

jsou historicky na vysoké úrovni o čemž není třeba nikoho přesvědčovat zejména, když president USA Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová mají s ohledem na společenské a politické změny v USA i ve Velké Britanii, o prohloubení vzájemných vztahů mimořádný zájem. Pro oba partnery je to společensky a politicky výborný krok k budoucí spolupráci v kulturní, obchodní i vojenské oblasti. Jenom ta milá dáma, by neměla dávat bývalého presidenta USA Ronalda Reagana, jako příklad pro současného presidenta USA, který není žádný amatér a jistě předpokládá, že právě on bude ten nejlepší president USA v historii. Vzájemná uctivá podpora a chvála z obou stran, ale úspěšně převládla, což posiluje pozice obou státníků i na vnitřní politické scéně v jejich zemích.

Napětí v Evropě mezitím stoupá,

což zároveň potvrdilo setkání kancléřky Angely Merkelové a presidenta Francie Francoise Hollanda, při němž probírali vliv nové administrativy presidenta USA Donalda Trumpa na vývoj v Evropě a ve světě. Bránit vzniku samostatných obchodních vazeb mezi USA a Velkou Británií s ohledem na členství Velké Británie v Jednotném evropském trhu by pravděpodobně bylo neúspěšné. Přesto kancléřka Merkelová a president Hollande chtějí předvést solidaritu a pevné spojenectví zemí v rámci EU a čelit novým výzvám, které dle nich představuje stoupající vliv populismu a extrémismu v Evropě, zejména před volbami ve Francii a Německu. Citelná snaha o utažení vazeb a poslušnosti jednotlivých států v rámci EU, zejména ze strany Německa, bude s ohledem na postoj presidenta USA Donalda Trumpa dost problematická.

Nelze přehlédnou stanovisko,

které jasně vyjádřil president USA Donald Trump, když konstatoval, že stát, který nemá chráněné hranice, není státem. To platí i pro celou EU, která v podstatě žádné chráněné hranice nemá, nebo je má zcela děravé, což potvrdila probíhající hromadná migrace z Afriky a Středního východu. To se, ale rovněž týká i hranic jednotlivých Evropských států a zejména našich hranic, s ohledem na naše historické zkušenosti.

Není pochyb,

že naše hranice by v rozsahu až do 10 km od hranic měly přejít do majetku Ministerstva obrany s tím, že všechna současná majetková práva k pozemkům a budovám podél hranic, by zákonem přešly do bezplatného nájemního vztahu jejich současným vlastníkům. Jinak se můžeme opět dostat do opakujícího se historického sporu, kdy si dlouhodobé vlastnické právo, vysvětlí zahraničních vlastníci, jako součást území spadajícího dle národnosti příslušných vlastníků, do majetku jiného státu a my budeme stále menší, nebo budeme mít znovu problémy. Schopnost udržení a ochrany vlastní hranice je základním atributem každého státu. Pro naše politiky by mělo být Česko na prvním místě stejně, jako pro Donalda Trumpa je na prvním místě Amerika.

Mimořádně důležitou výzvou

presidenta USA Donalda Trumpa pro EU je zatím dočasné zastavení migrace ze zemí Sýrie, Sudánu, Somálska, Iráku, Iránu, Líbye a Jemenu. Jistě se to nelíbí Baracku Obamovi, ale v USA nyní rozhoduje Donald Trump. O nutnosti změny pravidel pro migranty nelze pochybovat. Je rozdíl mezi migrací jednotlivců, náboženských seskupení, či podporovaným stěhováním celých národnostních skupin. Místo podpory probíhající převážně ekonomické migrace, bychom měli podporovat národy tam kde žijí, aby si lepší životní podmínky budovali sami, jak se zcela rozumně a opakovaně vyjádřil i náš president Miloš Zeman.

Navíc president USA Donald Trump

si s klidem převzal můj návrh na řešení migrace z některého z mých minulých blogů, na vytvoření bezpečných zón na území Sýrie, kam by byli migranti vraceni. Donald Trump již připravuje pokyn ministru obrany a zahraničí, který jim bude ukládat přípravu tohoto způsobu zpětného vracení migrantů do bezpečných zón v Sýrii. S ohledem, na naše diplomatické zastoupení v Sýrii, bychom měli v realizaci těchto chráněných zón na území Sýrie, nabídnout USA odpovídající spolupráci.

Nevím, jak úspěšně za této situace,

chce kancléřka Angela Merkelová pomocí Evropské komise prosazovat a nařizovat v EU povinné kvóty, či jiný způsob rozdělení migrantů. Jediným skutečným řešením je vrácení migrantů do bezpečných a chráněných zón na území Sýrie, v budoucnosti možná i Libye, kde jsou převážně ve svém prostředí a kde mohou zcela bez problémů šířit a uplatňovat své převážně muslimské náboženství v míru a pohodě. Sýrie i Libye bude určitě potřebovat každého migranta na pomoc při obnově rozbité země. Doufejme, že tento způsob bude prosazovat i naše vláda, místo salámového rozmisťování migrantů na našem území a bude to možná mnohem levnější, než placení různých neziskovek, které se starají o migranty a učí migranty Český jazyk. Vracení migrantů do chráněných a bezpečných zón je vzorový příklad vhodného řešení, jak pro migranty,

tak i pro USA a jednotlivé státy EU.

Autor: Jiří Čumpelík | karma: 33.99 | přečteno: 1041 ×
Poslední články autora