Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

turbosurf

6. 1. 2012 12:52
Mně ty církevní restituce také připadají

jako tunelářská akce, krom toho se církvi nabízí doslova modré z nebe, o které se staral stát a spravoval to z daní občanů po desítky let. Desítky let také stát platil církevníky, tak tohle by se z nároku církve mělo pěkně odečíst. Také je zdokumentováno, že rozkrádání církevních památek mnohdy řídil, nebo aspoň účelně spolupracoval, sám farář objektu. JŠ

7 0
možnosti
OK

iacobau

6. 1. 2012 13:11
Re: Mně ty církevní restituce také připadají

Vaši víru v pseudorealitu odpovídající vašim představám nesdílím. Je dost důkazů o tom, že skutečnost je zcela jiná, přesto nepochybuji, že se najde řada dalších, kteří vaši víru budou sdílet s vámi.

1 0
možnosti
OK

iacobau

6. 1. 2012 11:33
Majetek!!!

Mnozí z nás, kteří vlastní domky či byty, jsou majetnými milionáři, přesto se nepovažují za bohaté a nežijí v přepychu. Katolická církev je velké společenství, proto má i více majetku. Nevím, kolik lidí, kteří tu píší o zlodějském navracení majetku, alespoň tuší, co je to za majetek a k čemu církev takový majetek používala a používá.

Mrzí mne, že ze snahy nějakým způsobem narovnat nespravedlnost se stalo osočování církve z touhy po majetku. Osobně jsem přesvědčen, že katolická církev u nás přežije bez ohledu na majetek. A starost o navrácení majetku, byť souhlasím s oprávněností nároku, by neměla být tou hlavní starostí, kterou by se měla církev zabývat (jak ostatně říká sám Duka).

V této zemi došlo k padesátileté devastaci ducha. Budeme-li tady mít zdevastované kulturní památky, nebude to příznačné a svým způsobem i zasloužené?

4 0
možnosti
BT

markyz.Gero

6. 1. 2012 11:36
Re: Majetek!!!

pěkný ovšem marný apel

2 0
možnosti
ZP

zkorumpovaný pravičák

6. 1. 2012 11:33
Tak proč podle

Drábka naše vláda nekoná a ihned nevrací, co ukradla? Na jiné to platí a na ně ne? :-/

1 0
možnosti

jrc

6. 1. 2012 11:34
Re: Tak proč podle

Zkrátka na ten spolek a jejich chobotnici to neplatí!R^

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

6. 1. 2012 11:17
Nejde o restituce, nýbrž o okrádání občanů České republiky

, kteří budou muset nově přidělený majetek a peníze církvi hradit prostřednictvím zvýšené DPH. Argumenty v článku jsou relevantní, po volbách dostane škodu p.Kalousek k náhradě, karma R^

3 0
možnosti
BT

markyz.Gero

6. 1. 2012 11:22
Re: Nejde o restituce, nýbrž o okrádání občanů České republiky

jak jinak ;-D

0 0
možnosti
L

lomihnát.

6. 1. 2012 11:12
Možná že máte, milý autore, zájem se poučit.

Tak to zkuste:

http://www.psp.cz/eknih/1918ns/ps/tisky/T2381_00.htm

Je to sice jen návrh, ale .... - no, informací, zvláště ve zdůvodnění, je tam dost.

0 0
možnosti

jrc

6. 1. 2012 11:31
Re: Možná že máte, milý autore, zájem se poučit.

Skutečně, pouze návrh poslanců, který není zákonem.

0 0
možnosti
C

cojanato

6. 1. 2012 11:05
Copak, copak, pane Čumpelíku...

:-)...Matějka osobně se svojí podporou ještě nedorazil, ale měl by, ne ?...

Z jeho stáje zde vidím  Lomihnáta, ale vám spíše oponuje.

0 0
možnosti

jrc

6. 1. 2012 11:07
Re: Copak, copak, pane Čumpelíku...

Panu Matějkovi dám rád karmu, ale pouze za kvalitní názor se kterým souhlasím a rozhodně ho nenutím, aby s mými názory souhlasil, ale pokud ano, tak mi to jistě nevadí!!!

0 0
možnosti
1

1absolutus

6. 1. 2012 10:36
Autor je svatá trpělivost!

0 0
možnosti

jrc

6. 1. 2012 10:38
Re: Autor je svatá trpělivost!

To svatá, si nechte pro tuhle ubohou vládu!!!

0 0
možnosti
1

1absolutus

6. 1. 2012 10:35
Ti bolšani se můžou zbláznit.

Z toho, jak vám autore lidi dávají za pravdu. A pořád dokolečka opakují naučené fráze některých novinářů, ale přitom si neuvědomují, že oni, narozdíl od nich za to berou plat. :-)

1 0
možnosti

jrc

6. 1. 2012 10:37
Re: Ti bolšani se můžou zbláznit.

Bolševik jste možná byl vy!

Nelíbí se vám fakta?

Tak si je raději znovu přečtěte!!!

1 0
možnosti
OK

iacobau

6. 1. 2012 10:21
Lži a polopravdy

Papež není vlastníkem veškerého katolického majetku. Činnost katolické církve, tj. platy duchovních, školy, kláštery, kostely, fary, nemocnice a další, byly financovány od státu (panovníka), z výnosů z lesů, polností, úroků apod a konečně v malé míře i od samotných věřících. Ať už se formálně vlastník majetku v měnil jakkoliv, tento model víceméně zůstal až do nástupu socialismu, kdy byly katolická i ostatní církve pod plnou kontrolou státu včetně financování. To se omezilo jen na platy duchovních, majetek kromě větší části far a kostelů byl zabaven a předán k užívání pro jiné účely, přičemž téměř ve všech případech došlo k větší či menší devastaci, případně k úplnému zničení.

Vyrovnání státu s církvemi sleduje změnu stavu tak, aby u církví mohlo dojít k osamostatnění, tedy přechodu na vlastní hospodaření bez účasti státu (ten může dle uvážení přispívat pouze na opravy významných kulturních památek).

6 0
možnosti
OK

iacobau

6. 1. 2012 10:27
Re: Lži a polopravdy

Majetek, o kterém se mluví, rozhodně nepokryje náklady (zejm. u KC) na uvedení všeho zdevastovaného do původního stavu (mnohdy to není možné ani z jiných důvodů), ale pomůže církvím stát se soběstačnými a nezávislými na státu, po čemž volá většina obyvatelů této země.

Mluvíme-li o majetku, není řeč o nějakém přepychu. Každý, kdo vlastní byt nebo rodinný dům, je milionářem, přesto může žít velmi skromně. A zejména hloupé je tvrzení, že dojde k nějakým přesunům majetku do Říma. Závěrem musím složit poctu Zdeňku Nejedlému pro jeho mimořádný talent vytvořit a uchovat strach z církví po řadu generací.

6 0
možnosti
L

lomihnát.

6. 1. 2012 10:20
I kdyby to bylo tak, jak píšete,

tak jestli stát církvím půdu kdysi sebral, - je jedno jestli před padesáti nebo devadesáti lety - může jim ji zase dát.

Od toho máme zákonodárce.

V každém případě ale svým trapným pamfletem nezdůvodňujete, proč se církvím (řádům, kongregacím) už dávno nevrátily jejich kostely, kláštery, fary, -a příslušný mobiliář z těchto budov odvezený.

No a určitě někde budou i ukradené peníze ...

Hlavně že nám tady napíšete, že bolševické rolnické komise mohly milostivě povolit ponechání výnosu z 30 ha ... Rv

1 0
možnosti

jrc

6. 1. 2012 10:27
Re: I kdyby to bylo tak, jak píšete,

Rolnické komise se v poválečné době skládaly z rolníků nikoliv komunistů!

Stát žádnou půdu církvím nevzal, protože ta půda patřila od vzniku Československa státu!

Naučte se číst!!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,72
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"