Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

iacobau

20. 1. 2012 9:14
Pane Čumpelíku, lžete,

tvrdit, že církvi pozemkový majetek nikdy nepatřil je hrubou neznalostí historie. Útěchou vám budiž fakt, že si to myslí (nebo tomu chce věřit) mnoho dalších lidí. Paní Procházková se mýlí, na což již upozornila řada historiků.

Církev totiž majetek vlastnila přímo i po Josefovi II., který katolické církvi odebral jen část majetku. Mimoto tehdy i později došlo k omezení některých práv nakládání s majetkem, případně k dalšímu vyvlastnění části majetku za první republiky (ale církev tento majetek dál užívala k financování). Po roce 1948 byla velká část majetku, ať už přímo církví vlastněného, nebo jí užívaného, odebrána bez náhrady. Výnosy z tohoto odebraného majetku převyšovaly objem financí poskytovaný církvi státem. Nemalá část majetku církve (kláštery a kostely) byla zničena. V mnohých klášterech i v některých kostelech (rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě) se choval dobytek nebo z nich byla kasárna, sklady apod., takže po převratu leckdy již nebylo co vracet, resp. pouze ruiny.

4 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIII

20. 1. 2012 10:49
Re: Pane Čumpelíku, lžete,

Čumpelík nelže, on je jen komunista tělem i duší.

1 0
možnosti
1

1absolutus

20. 1. 2012 9:04
Prckové

Naštěstí se našlo v diskuzi jen pár (jak to napsat slušně) diskutujících, kteří se snaží (marně) urazit autora, za to, že poukázal na jeden z největších tunelů v historii ČR. A to jim nespadne z této hostiny pod stůl ani drobek. Pište dál svobodně své názory pane Čumpelíku, už se těším na další! :-)R^

2 0
možnosti
BT

markyz.Gero

20. 1. 2012 9:06
Re: Prckové

jak málo vám stačí ke štěstí? autor na nic nepoukázal jen opakuje poněkud nesmyslné argumenty zabalené do své omáčky

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

20. 1. 2012 8:52
Autore, nemáte to lehké

Dovolím si ale s jedním nesouhlasit. A sice, že vláda nečte blogy. Já si myslím, že čtou, alespoň nějaké svodky. A samozřejmě neberou v úvahu zjevné nesmysly.

A že soudružka chartistka se chce zviditelnit? Co má být?

Ale můžete být klidný. Můžeme si zkusit předpovědět, kteří z vládních poslanců a s jakým "zdůvodněním" ten vládní návrh nepodpoří.

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

20. 1. 2012 8:45
Soudružka spisovatelka Procházková

byla dobrou dcerou komouškého kádra Procházky. Tak jakápak úcta. Teď se potřenuje zviditelnit, protože její blafy nikdo nekupuje. Jinak si p. Čumpelíku můžete podat ruce se soudruhem Filipem, který v nedělním OVM plácal tatéž nesmysly, jako vy tady. Kdyxž s. Filip řekne v TV Dobré poledne podívám se pro jistotu nas hodiny,

3 0
možnosti
ZK

SID09

20. 1. 2012 8:53
Re: Soudružka spisovatelka Procházková

Tak tak, komunisté nám tady o morálce kázali 40 let a jak je vidět u pana čumpelíka, snaží se kázat i teď !!;-D

0 0
možnosti
MN

lunak

20. 1. 2012 8:42
Nesmysl!

Církev samozřejmě vlastnila vždycky movitý i nemovitý majetek a to dokonce dříve než šlechta... Byl ale právně vázán na jednotlivé farnosti a kostely - církev jako organizace z výnosů pouze vybírala poplatky do společné kasy. To, že v době císaře Josefa II. bylo zrušeno několik kláštěrů a majetek propadl ve prospěch státu (ve skutečnosti ne státu, ale císaři!) umožňovala skutečnost, že císař (král) byl zároveň hlavou církve v dané zemi a zároveň jediným majitelem pozemků!! Ostatní - především šlechta, ale i ty fary - je dostávali pouze do pachtu (do správy). Tahle praxe skončila až po roce 1948, kdy monarchie uznala propachtovaný majetek za vlastnictví konkrétních subjektů! Nástup dravého kapitalismu prostě vyžadoval změnu ve vlastnických vztazích!!  (Na okraj - mimo vládce byla vlastníkem pozemků ještě tzv. aristokracie (neplést se šlechtou obecně!) - tedy několik málo rodů z nejvyšší příčky v hierarchii šlechty, u nás např. Schwarzenberkové nebo Colloredo-Mansfeldové!

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

20. 1. 2012 8:48
Re: Nesmysl!

máte zcela pravdu až na ten letopočet - správně má být 1848 (překlep); Toto ale Čumpelíkům a s. Filipovi tady můžete opakovat donekonečna. Historii neznají a tak hloupě plácají.

1 0
možnosti
L

lynda

20. 1. 2012 8:39
cirkev

pro nektere lidi,je cirkev buh a svaty kriz spojen s vyrou.pro me jsou to jen lzi vykoristovani inkvizice a smrt nevinych lidi.vatikan a papez je ten nejhorsi ze vsech.bylo to tak pred mnoha mnoha lety a je to tak i do ted.v nekterych zemich jako napriklad v nemecku musi platit cirkevni dan i neverici,kteri dostavaji davky od statu.takova je cirkev okrada i ty chude a to v jednadvacatem stoleti.

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

20. 1. 2012 8:41
Re: cirkev

no co se dá dělat, té miliardě věřících to bude patrně naprosto fuk

0 0
možnosti
U

Ulator

20. 1. 2012 8:29
Tak se divím

že ještě žádný z těch "Spravedlivých" nevytáhl Koniáše. Už jsme tu měli čarodějnické procesy, inkvizici, křížové výpravy, reconquistu, desátky.....popravy Pánu na Staroměstském náměstí. Mistra Jana Husa a jeho rovnout "direkt" do Nebe, ale na Tondu Koniášovic se zapomělo. ;-(

1 0
možnosti
ZK

SID09

20. 1. 2012 8:34
Re: Tak se divím

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, co na tom, že všechny tyto pseudoargumenty jsou silně mimo!!;-D

Všichni tito kritici postupují podle :  Máňa povídala, že ............. tak to bude asi pravda. !!;-D

0 0
možnosti
H

Halfunx

20. 1. 2012 7:50
Některé studie

v tom je ten problém, jiné studie praví opak. Proto trestní oznámení je k ničemu. Větší problém vidím v neexistujícím kompletním seznamu majetku a jeho položkovém vyčíslení. Tento nevyplněný šek je podvod, dá se na něj totiž připsat cokoliv. Dalším problémem je, že obchod by měl být výhodný pro obě strany a nevídím jedinou výhodu směrem na stát. Mediální masáž, že obce nemohou nakládat s majetkem je mýtus, vše se nechá ošetřit smlouvami a smlouvami o smlouvách budoucích. Což se mnohde i stalo.

Kdo, kromě církví, z toho má prospěch? Kdo dostal svých sedm stříbrných?

1 0
možnosti
JB

baranka

20. 1. 2012 8:02
Re: Některé studie

Za nějakých 15 let přestane stát financovat církve, skoro 2 miliardy ročně.

0 0
možnosti
JB

baranka

20. 1. 2012 7:43
Nesmyslný?

Četl jsem i pár názorů odborníků a právníku a podle toho je nesmyslné ono podání paní spisovatelky.

2 0
možnosti
ZK

SID09

20. 1. 2012 8:11
Re: Nesmyslný?

Jo, jo - paní spisovatelce i panu Čumpelíkovi chybí základní právní vědomí. !!;-)

3 0
možnosti
1

1absolutus

20. 1. 2012 7:39
Souhlas.

Některým vadí psaníčko do KLDR, ale rozkrádání státu v přímem přenosu jim nevadí! Karma, pane!:-)R^

2 0
možnosti
H

hamry

20. 1. 2012 7:59
Re: Souhlas.

Tak jak vidím. bude se muset do toho obout ženská, když stádo zbabělých chlapů stojí za bukem a čeká jak to dopadne.;-€

0 0
možnosti
  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,65
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"